Ucrainenii s-au trezit că e pericol
Din păcate, spune Artem Filipenko de la Institutul Național pentru Studii Strategice al Ucrainei nu există o poziție clară formulată de Ucraina privind Transnistria. Există doar o oarecare poziție comună – soluționarea ar trebui să aibă loc reieșind din respectarea integrității teritoriale și a suveranității Republicii Moldova în frontierele sale legale, declarate în anul 1991.
Tiraspolul, supărat că nu i se cântă-n strună
Vicepremierul pentru reintegrare, Alexandru Flenchea, îl contrazice pe reprezentantul politic al Tiraspolului în reglementarea transnistreană, Vitali Ignatiev, referitor la faptul că negocierile între părți au ajuns practic în impas. Potrivit lui, nu este vorba despre impas, ci despre o dinamică diferită, și doar din punct de vedere numeric al întrevederilor în diferite formate.
Cu „pași mici”, spre frontiera de pe Nistru „între părți”
Potrivit unui comunicat de presă al executivului, în procesul de reglementare (a conflictului din raioanele din stânga Nistrului) și promovare a politicilor de reintegrare au mai fost adoptate drept priorități – extinderea serviciilor publice pentru locuitorii din regiunea transnistreană, controlul comun al frontierei moldo-ucrainene pe segmentul transnistrean (Kuciurgan – Pervomaisc), precum și măsuri de sprijinire a comerțului între părți și de promovare a exporturilor.
Nu-i plac concertele pe „scena” garajului?
Președintele Partidului Popular Românesc, Vlad Țurcanu, pleacă de la conducerea formațiunii și renunță la calitatea de membru. Politicianul susține că colegii săi din Partidul Popular Românesc sunt atrași de oferta liderului PL, Dorin Chirtoacă, pentru ca împreună cu Partidul Național Liberal, Partidul Uniunii Salvați Basarabia, să consolideze forța pro-românească. Or, în opinia sa, „politicienii care reprezintă aceste partide nu mai au nimic de demonstrat în Republica Moldova, pentru că din cauza lor s-a ajuns în situația ca cei care au viziuni pro-românești să stea pe margine”.
„Vădana” PD, împinsă la mezat
Potrivit Barometrului Opiniei Publice, dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri pentru Parlamentul Republicii Moldova, pentru Partidul Socialiștilor ar vota 27,6% dintre cetățeni. Partidul Acțiune și Solidaritate ar acumula 17,5% din voturile alegătorilor, iar Partidul Democrat – 7,4%. Partidul Politic Platforma Demnitate și Adevăr și Partidul Politic Şor, ar acumula 3,3% și 2,9% din voturile alegătorilor.
Amănunte pe IPN!