Ziua Internațională a Descărcării, Ziua Internațională a Cuvântului „Mulțumesc”, Ziua Mondială a Religiei, Ziua Internațională a Îmbrățișărilor – aceasta e lista zilelor și sărbătorilor internaționale din luna ianuarie. Dar câte mai sunt marcate și sărbătorite pe parcursul anului este greu de spus, fiindcă ONU a instituit aproape 170. Toate sunt chemate să sublinieze importanța evenimentelor istorice selectate și a aspectelor din viața oamenilor.
Să nu uităm și de sărbătorile țării noastre, vreo douăzeci la număr, inclusiv 9 zile profesionale, precum Ziua Juristului, Ziua Poliției, Ziua Lucrătorilor Procuraturii, precum și Dragobete, Mărțișor, Ziua Drapelului, Ziua Europei, Ziua Proclamării Suveranității, Ziua Independenței, Ziua Limbii Române etc. Și, ținând cont și de sărbătorile religioase, nici nu ne ajung zile pentru a le sărbători pe toate.
Dacă ne gândim, ce ne oferă multe din aceste date, în ce măsură schimbă ceva în percepția noastră despre lumea înconjurătoare, în atitudinea față de ea? Să luăm, de exemplu, Ziua Mondială a Diabetului, care este marcată pe 14 noiembrie și servește pentru a aminti întregii umanități progresiste că numărul de îmbolnăviri este în continuă creștere. Ei bine, au amintit sau, mai bine zis, ne amintim, începând cu 1991. Dar mai departe ce facem? Până când diabetul nu ne afectează pe noi înșine, iar noi credem că ne va ocoli, nu avem nevoie de această zi. Adevărat, cred că această zi nu schimbă nimic nici în viața persoanei bolnave. Reise că îi privește doar pe cei care ar trebui să ne amintească despre acest lucru. 16 noiembrie, Ziua Internațională dedicată Toleranței, este sărbătorită de mai bine de 20 de ani. Întrebările referitoare la această zi pot fi aceleași. Și la alte zeci. Sărbătorile profesionale mai pot fi explicate, ele par să aducă un omagiu meritelor și muncii unor persoane concrete, flori, o diplomă, iar restul – vorbe goale. Ce credeți despre aceste sărbători?
Zile ca amintiri
Adresez această întrebare Mariei Calchei, cunoscut psihoterapeut nu doar în Ungheni și pur și simplu o femeie minunată. Iată ce a spus ea: „Părerea mea este ca aceste zile se organizează cu scopul de a ne aminti și a conștientiza că noi, oamenii, depindem unii de alții, că fiecare persoana are dreptul la o viață decentă. Cu părere de rău, societatea de azi se bazează mai mult pe valori false, care distrug valoarea umană.
Dacă dorim cu adevărat să marcăm aceste sărbători pentru binele omului, este nevoie să cunoaștem aceste forțe distructive și să combatem orice abatere care îl devalorizează pe om. Aceasta o putem face chiar cu ocazia sărbătorilor respective. Ca exemplu: Ziua Internaționala a Toleranței. Se vorbește mult în aceasta zi despre acceptare, unicitate, diversitate, dar încă multe persoane suferă din cauza marginalizării, neglijării, discriminării, violenței domestice, abuzurilor emoționale la locul de muncă. Ziua Internațională a Diabetului Zaharat: în aceasta zi promovăm modul sănătos de viață, informăm societatea despre consecințe, însă cred ca ar fi bine să punem un accent mai mare și pe prevenirea acestei maladii. Ziua Internaționala a Îmbrățișării, frumoasă sărbătoare. Fericit este acel om care poate îmbrățișa, care poate spune un cuvânt potrivit la locul potrivit altei persoane. Toată lumea în această zi vorbește despre îmbrățișare, mulți chiar se îmbrățișează cu adevărat, dar mă întorc la ideea inventarierii. Oare suntem noi fericiți că ne îmbrățișăm numai în această zi, iar a doua zi ne vom întoarce cu spatele?
Îmbrățișarea este benefica în fiecare zi, ea îți reduce oboseala și te face să ai o stare de bine. Ziua Internaționala a Persoanelor cu Dizabilități: în această zi mulți oameni de buna credință au grijă să ajute aceste persoane. La acest capitol este loc de mai bine. Încă multe persoane cu dizabilități se află în întuneric. Își duc viața din greu. Cred că în aceasta zi este bine să fim solidari cu ei și să vedem ce a făcut comunitatea pentru integrarea lor, câte locuri de munca sunt create pentru ei, câți au fost angajați, în ce condiții trăiesc? Este foarte puțin să spunem doar câți sunt ei, că numărul persoanelor cu dizabilități este în creștere, că nu avem bani suficienți pentru ei, că nu avem specialiști pentru ei. Ar fi bine ca noi, oamenii, să ne dăm seama că fiecare zi este o sărbătoare, că cei de lângă noi sunt valoroși și mergem cu ei în pas pentru a construi o societate în care cu toții să ne simțim fericiți”.
Nu avem nevoie de ele
Dar iată ce crede o altă femeie uimitoare, puternică și energică care întreaga viață și-a dedicat-o școlii, satului natal Pârlița, Ludmila Uscatu: „Eu nu cred deloc că aceste zile au vreun impact asupra vieții noastre, chiar nici 8 martie sau zilele profesionale, cum ar fi Ziua profesorului, a medicului etc. Noi trebuie sa fim toleranți în fiecare zi, să donăm sânge când e nevoie, să sprijinim bolnavii de diabet în fiecare zi, să îmbrățișăm copilul, omul când el are nevoie. Aceste sărbători sau zile sunt niște aberații. Viața va fi frumoasă atunci când noi vom avea inima plină de iubire și capabilă de a ierta, când vom trăi după legile creștin-ortodoxe. Doresc la toată lumea pace, sănătate și o inima plină de iubire pentru aproapele nostru”.
Face să ținem cont de sfatul acestor femei înțelepte.