Această fată neobişnuită te captivează cu discuţii despre frumuseţe şi sănătate, te atrage prin sinceritate, farmec, zâmbet, strălucirea ochilor şi nu ne rămâne decât să facem cunoştinţă mai îndeaproape cu ea.
— Cum vă numiţi? Cine sunteţi?
— Mă cheamă Marina Nica, am 25 de ani. Sunt instructor wellness la un centru de frumuseţe şi sănătate din capitală. Ce înseamnă instructor wellness? E profesia care îi învaţă pe oameni a fi sănătoşi.
— De unde sunteţi?
— M-am născut în Chişinău, iar Ungheniul e cea de a doua casă a mea, baştina soţului meu, Alexandru, şi locul meu de muncă. Petrec aici tot atâta timp ca şi în capitală. Anume cu Ungheniul vreau să împărtăşesc ideea modului sănătos de viaţă, ideea wellness.
— Ce profesie aveţi?
— Am studii tehnice inginereşti, am absolvit Academia de transport, ca şi soţul. El m-a convins să studiez la această facultate. Am făcut cunoştinţă cu mult mai înainte. În timpul învăţăturii am înţeles că nu e ceea ce-mi place. Pe mine, ca şi pe mulţi alţii, mă interesa tot ce e legat de modul sănătos de viaţă, despre care exista foarte multă informaţie. Vroiam să mă descurc şi să aleg grâul de neghină. Tocmai atunci a apărut o problemă şi eu, deloc întâmplător, am nimerit la centrul de sănătate şi frumuseţe în calitate de clientă. Acolo mi-au ajutat. Rezultatul nostru are acum trei ani şi jumătate şi frecventează grădiniţa de copii. În sfera modului sănătos de viaţă mă aflu de 5 ani şi îmi place tot mai mult şi mai mult.
— Cum aţi reuşit din clientă să deveniţi angajată?
— Am fost o clientă neobişnuită, mă interesa totul, mă străduiam să aflu şi mi s-a propus să fiu instructor, am participat la un training special.
— E unul dintre numeroasele centre de azi, unde plata e principalul?
— Nu e chiar aşa. Filozofia centrului e atitudinea individuală faţă de fiecare client… Da, e cu bani. Dar sănătatea o merită şi e cu mult mai bine decât pe urmă să plăteşti pentru tratament.
— Ce înseamnă frumuseţe?
— Îngrijire, în primul rând, un mod sănătos de viaţă. Frumuseţea e rezultatul îngrijirii. Sănătatea? Oricât de straniu ar părea, ea e aceeaşi frumuseţe.
— Numai propovăduiţi frumuseţea sau faceţi ceva şi pentru sine?
— În primul rând, mă alimentez corect. La dejun – brânză cu smântână de casă. Da, smântâna e grasă, dar nu sunt grăsimile de care trebuie să ne temem. La prânz – o bucăţică de carne şi o farfurie mare de salată. La cină – probabil, la fel o farfurie de salată şi un ou fiert.
— Nu e plictisitor să calculezi în permanenţă, să nu mănânci ceva în plus?
— Ştiţi, e foarte interesant să te joci cu produsele, ca şi cu puzzle, fiecare produs e ca un cub din care ies diferite combinaţii. Îmi plac dulciurile, dar trebuie să ştii ce îţi poţi permite sau cum să minimalizezi dauna, cu ce să le compensezi.
— Nu e violenţă asupra ta?
— Modul sănătos de viaţă e o obişnuinţă pe care trebuie să ţi-o cultivi. De aceea desfăşurăm o mare muncă de instruire, îi învăţăm pe oameni să fie sănătoşi. Locuitorii din Ungheni deocamdată doar analizează apelurile de a duce un mod sănătos de viaţă. Femeile deja se interesează, fiindcă ele sunt mai predispuse la ceva nou, bărbaţii sunt mai conservatori.
— Apropo, despre femei, ele cum trebuie să fie?
— Femeie cu literă mare, puţin cochetă, să aibă feminitate, gingăşie, să se iubească pe sine, să-l iubească pe bărbatul său.
— Bărbatul?
— Pentru fiecare femeie e unul. Al meu e tată exemplar, cum mai rar întâlneşti, bărbatul meu e un soţ minunat pe care îl ador. El ştie când să cedeze, când să-şi spună cuvântul, mă acceptă aşa cum sunt. Ca orice femeie, am şi eu mofturile mele. El are grijă de mine şi eu îi sunt recunoscătoare. Familia înseamnă stimă unul faţă de altul, dragoste, priceperea de a o arăta, a aduce mici bucurii – să dăruieşti o floare, să ungi o tartină cu unt „ciufulit” şi multe altele.