O caravană mai puțin obișnuită a sosit azi la Biblioteca Publică Raională „Dimitrie Cantemir”. E vorba de Caravana Radio România Chișinău „1918 – când toți românii au zis Da!”. Pornită tocmai din partea nordică a țării, raionul Briceni, azi ea a ajuns și la Ungheni, care este a 7-a localitate, unde au venit „mesagerii”, care vorbesc oamenilor despre evenimentele care au precedat Marea Unire de la 1918, felul în care s-a realizat, dar și cine sunt acele persoane, care au contribuit la înfăptuirea ei.
La Ungheni, în prezența elevilor, bibliotecarilor, profesorilor de istorie, dar și a altor oameni interesați de subiecte istorice, a vorbit profesorii de istorie Corneliu Prepeliță, Alexandru Ciuvaga și Iurie Cujbă. Invitatul special al evenimentelui a fost Octavian Țîcu, istoric și analist politic de origine unghenean, care a susținut o conferință. În alocuțiunea sa el s-a referit la Unirea de la 1918, dar și despre proiectul ”Expedițiile Memoriei”. Lansat în 2014 la inițiativa lui, proiectul și-a propus să studieze felul în care românii basarabeni au ajuns și au învățat să trăiască în spațiul ex-sovietic în urma deportărilor din perioada regimului comunist.
Caravana ”1918 – Când toți românii au zis Da!” prevede organizarea unor conferințe și mese rotunde în mai multe centre urbane din Republica Moldova cu participarea unor istorici, oameni de cultură, jurnaliști, lideri de opinie, care vorbesc despre impactul și importanța Marii Uniri de la 1918 pentru românii basarabeni.
Până acum Radio România Chișinău a organizat întâlniri în orașele Briceni, Edineț, Soroca, Cahul, Drochia și Sângerei.