Dacă în anii trecuți era aprobată de către ministerul de resort o singură temă pentru prima oră de dirigenție, anul acesta s-a mers „pe dominante tematice care să contribuie la crearea unui mediu motivațional pentru învățare, pentru colaborare și pentru consolidarea unor comunități de învățare eficiente în cadrul instituțiilor”, adică fiecare diriginte a fost liber să aleagă un subiect de discuție.
Decizia ministerului a fost argumentată astfel de către ministra Liliana Nicolaescu-Onofrei: „Prima lecție. Suntem siguri că libertatea de a decide va aduce sute de modele de proiecte didactice care ar putea fi împărtășite apoi cu toți cei interesați. Un simplu exemplu: în fiecare localitate, există oameni care au participat la Marea Adunare Națională, care au trăit acele clipe. De ce să nu fie ei oaspeții elevilor la prima lecție, o lecție de istorie orală? Aceasta este doar o singură idee. Mai pot fi nenumărate alte idei. Creativitate în abordare, motivație pentru învățare, punerea în valoare a colaborării pentru obținerea succesului – acestea și orice alte subiecte sunt mai mult decât binevenite pentru începutul de an școlar. Spor și inspirație, dragi diriginți”.
Am întrebat câțiva conducători de clasă din Ungheni care a fost tema pentru prima oră din noul an de studii.
Victoria Panco (LT „Mihai Eminescu”): „Împreună în Țara Misterelor” (clasa întâi). „Țara Cunoștințelor azi a fost Țara Misterelor, pentru că am călătorit imaginar și am descoperit împreună ce este școala, care sunt cerințele și posibilitățile ei, care sunt posibilele subiecte care le vom studia. Am avut și magie, care e tot un fel de mister, explicat științific etc.”, ne-a detaliat învățătoarea.
Tot despre subiectul școlii și ce reprezintă ea le-au vorbit elevilor dirigentele Elena Covalciuc și Diana Ciocârlan, profesoare la același liceu. Lecțiile au avut genericul „Școala mea – casa mea” și „Școala care mă inspiră să învăț”.
O altă parte din pedagogi s-a axat pe dezvoltarea personalității în cadrul instituțiilor de învățământ. Astfel, Maria Toma, elevă la LT ”Elada” din Măcărești, ne-a spus că prima lecție din acest an a fost „Împreună spre realizări frumoase”, iar Vera Mihăilă, profesoară la LT „Vasile Alecsandri” din municipiul Ungheni și diriginta clasei a VIII-a, a vorbit cu discipolii săi despre „Secretul succesului”. „Am pus în discuție succesul pe care l-au avut câteva personalități mondiale, cum ar fi Walt Disney, Steven Spielberg, Jim Carrey, precum și calea parcursă de ei până la obținerea succesului, plină de dificultăți, cum au reușit să le depășească, ce i-a motivat etc. În final, elevii au înțeles că pentru a ajunge unde îți dorești, a obține ce ți-ai propus, e nevoie de un vis, multă pasiune, perseverență, insistență, răbdare, muncă, studiu…. O lecție reușită, am reușit să captez atenția elevilor mei”, a specficiat dânsa.
Ludmila Trofim Pancu, Gimnaziul Chirileni: Prima oră în clasa a IV-a a fost ,,Trăim și învățăm, doar astfel ne formăm!” Am discutat despre necesitatea de a învăța și de ce totuși, cum trecem de pragul școlii, cele învățate nu sunt utilizate în viata de zi cu zi, de exemplu, vorbim atât de mult despre educația ecologică, dar aruncăm deșeurile peste tot. De ce e așa? Fiindcă nu învățăm sau pur și simplu nu ținem cont de ceea ce învățăm?”, a explicat opțiunea sa profesoara.
Reamintim cititorilor noștri că anul trecut, tema stabilită pentru prima oră de dirigenție a fost aniversarea celor 90 de ani ai scriitorului, dramaturgului și eseistului Ion Druță.