Peste 300 de locuri de muncă au rămas neocupate, după anunțarea lor la Agenția Pentru Ocuparea Forței de Muncă din Ungheni (AOFM). Cu toate că la moment sunt înregistrați 1250 de șomeri, aceștia nu pot acoperi funcțiile vacante din diverse motive: salariu prea mic, lipsa transportului sau problemele de sănătate. Iar la anumite meserii, cum ar fi cele de contabil sau bucătar, directorul agenției, Vasile Bulubica, spune că nici nu s-ar găsi astfel de specialiști. Alte locuri rămase vacante sunt cele de lăcătuși, hamali, mecanici, maiștri, precum și muncitori în industria ușoară.
Dificultăți la angajarea șomerilor
La angajarea lor în câmpul muncii șomeri întâmpină diverse dificultăți, deoarece o bună parte din ei depășesc vârsta de 45 de ani (45%), iar peste 70% dintre ei vin din mediul rural și dispun de condiții specifice – copii minori sau starea sănătății precară. Totodată, directorul agenției a mai menționat că 90% din șomeri sunt din categorii defavorizate, ceea ce constituie o problemă pe piața muncii. Întrucât concurența este mare, pe piață sunt impuse condiții înalte, iar lipsa profesiei-meseriei, insuficiența pregătirii profesionale devin o barieră la angajarea în câmpul muncii a reprezentanților păturilor defavorizate. Cu toate acestea, de la începutul anului au fost îndreptate la un loc de muncă 1550 persoane, dintre care s-au angajat 779, aproximativ 41% în industria prelucrătoare.
Cel mai greu se integrează pe piața forței de muncă invalizii, absolvenții gimnaziilor-internat și copiii orfani, victimele traficului de ființe umane, persoanele eliberate din detenție.
Noi oportunități pentru șomeri
Încă de la începutul anului trecut AOFM a organizat cursuri de formare profesională pentru șomeri. Astfel, în 2017 au absolvit cursurile respective 44 persoane, dintre care 33 tineri. În colaborare cu Școala Profesională Ungheni s-au organizat cursuri de bucătar, unde au fost instruiți 19 șomeri, dintre care 18 au fost plasați conform profesiei obținute, dar și 30 de cusători. Referitor la această colaborare, Vasile Bulubica a menționat că pe viitor se încearcă direcționarea școlii către profesii solicitate. Întrucât în raionul Ungheni se realizează numeroase proiecte de infrastructură, ar fi nevoie de specialiști la reparația drumurilor, bunăoară, șoferi de escavatoare, buldozer cu șenile, autogreder, compactor, fiindcă acea specialitate de mecanizator nu ar fi suficientă.
În ceea ce privește munca peste hotare, există un acord de colaborare între Statul Israel și Republica Moldova pentru muncă temporară în sfera construcțiilor. Anul trecut, de exemplu, prin intermediul agenției au depus cereri 162 de persoane, iar 102 locuitori din raion au fost angajați în Israel. Anul acesta sunt deja 12 persoane care au plecat acolo fiind plătiți cu un salariu între 1000 și 1500 euro lunar.
Cât despre problemele care ar împiedica eficiența sporită a agenției, directorul acesteia spune că în mare parte o constituie faptul că nu toți angajatorii își declară locurile vacante. Deși ar fi obligați, aceștia nu o fac și nimeni nu-i pedepsește, iar din această cauza pentru ofertă sunt locuri mult prea puține destinate șomerilor înregistrați, care pentru a primi ajutoare sociale au nevoie de acest statut, însă o bună parte din aceștia sunt inapți de muncă sau refuză locurile oferite, întrucât salariul ar fi mai mic decât ajutoarele primite.
Pe marginea acestui subiect și președinta raionului Ungheni, Ludmila Guzun, și-a exprimat nemulțumirea față de primarii comunelor și satelor, care ar putea rezolva multe probleme din localitate dacă ar contracta agenția cu privire la organizarea și desfășurarea lucrărilor publice, în care ar putea fi antrenați șomerii. „Întrucât această posibilitate există, eu nu înțeleg de ce ei nu profită de toate pârghiile care li se oferă pentru a organiza acele lucrări, care trebuie efectuate în localități”, menționează președinta.
Anul trecut doar 11 primării s-au adresat agenției pentru îndeplinirea lucrărilor de reparație a obiectelor social-culturale și sportive, înverzirea și amenajarea teritoriului. În total au fost încheiate 14 contracte în cadrul cărora au fost antrenați 68 șomeri. Printre aceste primării se regăsesc Ungheni, Buciumeni, Cornova, Condrătești. În anul curent până în acest moment nu s-au adresat decât primăriile Ungheni, Cornova, Zagarancea, Morenii Noi și Florițoaia Veche.