Vara aceasta am fost în Slovenia. Impresii – un milion, deoarece este o țară pentru turiști, cu o natură extraordinară, îmbinându-se de minune munții, pădurile și șesurile, bazinle de apă și monumentele istorice bine păstrate. Dar nu despre aceasta am dorit să scriu, ci despre curățenia care domnește aici, curățenia, pe care o păstrează nu primăria, ci locuitorii. Cu referire la această problemă, diferența dintre sloveni și moldoveni e ca de la pământ la cer.
Orașul, unde trăiește fiica, se numește Jesenice (Esenițe, de la cuvântul jêsen – iaseni, adică frasin). Apropo, în Slovenia statut de oraș au circa 70 de localități. În conformitate cu Actul privind autoadministrarea locală, oraș e considerată localitatea cu numărul de populație mai mare de 3000 de oameni, ce se deosebește de alte centre populate prin dimensiune, densitate a populației, structură economică și dezoltare istorică. Statutul de oraș îl poate obține doar prin hotărâre de guvern. Orașe mari se consideră cele care au o populație ce depășește 10 mii de oameni. În Jesenice trăiesc circa 23 de mii de locuitori, deci e un oraș mare.
Dar revin la curățenie. Toate blocurile sunt izolate termic, dar nu-s pestrițe, fiecare are culoarea sa, căci totul se face după proiect, prin taxe achitate lunar de fiecare locatar. Deșeurile menajere se colectează separat și sortate: ambalaje (sticlele, paharele și alte capacități din masă plastică trebuie numaidecât să fie spălate bine), hârtie și carton (curate), rămășițele de alimente (în saci legați). Pentru mobilă veche, resturi de la reprație, aparate electronice se cheamă serviciul special și se achită plata separată pentru evacuarea lor.
Deși slovenii au trăit o perioadă, ca și moldovenii, în lagărul socialist – fosta Iugoslavie – aici e un alt nivel de cultură și educație, care se referă și la atitudinea lor față de locurile și blocurile unde locuiesc. Dacă nu arunci gunoiul menajer sortat și în containerele speciale, atunci numaidecât te așteaptă o amendă usturătoare, deoarece sunt camere de luat vederi, dar și vecinii oricând te vor observa și vor comunica asociației de locatari.
Concluzia: nimeni nu va veni să facă curat în blocurile de locuit sau pe teritoriul adiacent decât înșiși locatarii, nimeni nu va face curat dacă curățenia nu e păstrată de către locatari. Acest lucru trebuie să-l înțeleagă și moldovenii, dacă vor să trăiască ca europenii, să depună efort pentru a păstra curățenia, sau cel puțin să nu arunce gunoiul unde se nimerește, dar în containerele de lângă blocurile de locuit. Apropo, Europa nu îi educă pe toți moldovenii dacă ei nu vor să fie educați. O locatară din casa unde locuiesc, de vreo 15 ani lucrează peste hotare, dar când vine acasă duce gunoiul la punctul de colectare în căldare, fără să fie ambalat în sac, având cu sine o sticlă de apă cu care spală caldarea acolo, pe loc, aruncând sticla unde se nimerește.
Iată și câteva fotografii. Faceți comparație între punctele de colectare a deșeurilor menajere.