Seringile, fiolele din sticlă, cutiile, alte deşeuri medicale sunt toate puse într-un coş de gunoi şi arse. S-ar întâmpla aceasta la Substaţia Urgenţă Medicală (SUM) din Ungheni.
Eduard Vârtosu a semnalat ziarul „Unghiul” pe acest caz, prezentând şi fotografii, înregistrări video. „Am un garaj în preajma instituţiei. De mai mult timp am observat că dinspre această instituţie vine un miros urât de fum. Nu înţelegeam ce se arde acolo până am venit la faţa locului şi am văzut coşul de gunoi în care erau fiolele şi rămăşiţe de la seringi. Doar nu se permite ca aceste materiale, deşeuri medicale să fie arse în acest fel. Trebuie să fie locuri special amenajate, crematoriu, dar nu în aer liber”, spune Eduard Vârtosu. Dânsul afirmă că tot conţinutul coşului de gunoi mai apoi ar fi fost turnat în şanţul de canalizare.
Contactată de „Unghiul”, conducerea SUM se face că plouă. Şeful Eugen Creţu mai întâi a spus, cică, acest incident s-ar fi produs înainte de 1 februarie 2016, de când acesta ocupă postul de conducere. Apoi a specificat că în coşul cu gunoi ar fi ars doar cartonul. Acelaşi lucru l-a susţinut şi asistenta medicală superioară Galina Vidraşcu. Ulterior, după ce li s-au prezentat pozele, au spus că de vină, de fapt, ar fi o infirmieră. „Nu găsea cheia de la garajul în care sunt containerele unde depozităm deşeurile medicale şi le-a ars în coşul cu gunoi. Pentru acest fapt a fost sancţionată”, a spus Vidraşcu.
Totodată asistenta medicală se justifică şi spune că conţinutul ars din coşul cu gunoi nu ar fi fost turnat intenţionat în şanţul de canalizare, chipurile, ar fi căzut.
De regulă, deşeurile medicale, potrivit lui Eugen Creţu, sunt depozitate mai întâi în anumite containere, după care sunt transportate la Chişinău, la Agenţia Naţională Asistenţă Medicală de Urgenţă Prespitalicească. Această instituţie ar avea un contract cu o altă firmă, care reciclează aceste materiale. Dânsul a dat asigurări că în coşul cu gunoi nu vor mai fi arse deşeurile medicale.
Eduard Vârtosu mai spune că nu doar fumul ar fi fost observat, dar şi apa din canalizare ar ajunge spre garajul său, ulterior în lacul Delia. Potrivit lui, şoferii ar spala unităţile medicale, iar apa ar ajunge în canalizare, după care spre garajul acestuia. În plus, pe lângă ambulanţe, cică, ar fi spălate şi automobilele proprii. Tot în şanţul de canalizare, interlocutorul spune că şi rumeguşul ar fi aruncat.
În privinţa spălării autospecialelor, Eugen Creţu a menţionat că deocamdată altă ieşire nu ar avea: „Unităţile medicale transportă pacienţi cu diferite probleme, alţii au hemoragii, bolnavi de tuberculoză şi după intervenţii trebuie să le spălăm, dezinfectăm”. Interlocutorul afirmă că a analizat posibilitatea contractării unor servicii la spălătoria auto, doar că acestea pot fi prestate doar ziua. „La moment vom activa în așa mod, iar la vară vom analiza această chestiune”. Creţu se referă la amenajarea unui spaţiu special pentru spălarea maşinilor, iar groapa de canalizare să fie fără scurgere. Dânsul spune că a interzis să fie spălate mașinile proprii pe teritoriul SUM.
De altfel, Eduard Vârtosu despre aceste cazuri a semnalat Inspecţia Ecologică Ungheni. Şeful ei, Vadim Dadus, a confirmat că a efectuat un control la instituţia cu pricina. Ulterior a fost întocmit și un proces-verbal, iar persoana care se făcea vinovată de arderea deşeurilor – infirmiera – a fost sancţionată cu amendă în mărime de 800 de lei, fiind achitată în decursul a 72 de ore, adică, cum prevede legislația, o jumătate – 400 de lei.
De notat, Vadim Dadus a menționat că spălarea unităţilor auto în locurile neautorizate este interzisă. Cert e că pentru acest fapt nimeni de la SUM deocamdată nu a fost sancţionat, doar avertizat. „În cadrul inspectării a fost examinat doar subiectul abordat în petiţie – arderea deşeurilor. Ulterior, Inspecția Ecologică Ungheni a fost sesizată şi privitor la faptul spălării autospecialelor pe teritoriul SUM. Pe acest caz urmează a fi întocmit un act al inspectării îndeplinirii cerinţelor privind protecţia mediului. Am propus conducerii SUM să contracteze serviciile pentru spălarea autospecialelor de la o firmă specializată. Ori să convenim la identificarea unui loc special amenajat pentru spălarea autovehiculelor date. Vom ţine la control această chestiune”, a conchis Dadus.