Reprezentanții Platformei Femeilor Deputate din Parlamentul de legislatura a XI-a au încurajat femeile să candideze la alegerile locale care se vor desfășura în această toamnă. Prin aprobarea unui nou Cod Electoral a fost inițiată o reformă care prevede condiții care vor facilita participarea femeilor atât în calitate de candidate, dar și în funcțiile elective. Este vorba despre simplificarea procedurii de colectare a semnăturilor și reducerea vârstei pentru a candida la funcția de primar. Despre aceasta s-a menționat în cadrul lansării unei campanii naționale cu genericul „Femeile candidează”, transmite IPN.
Doina Gherman, președintele Comisiei politică externă și integrare europeană, a spus că așteptările sunt să crească numărul femeilor în fruntea primăriilor. În prezent doar 22% dintre primari sunt femei. Deputata a invocat studii care arată că în localitățile unde primarii sunt femei cetățenii au încredere mai mare în administrația publică locală. Este mai multă ordine și disciplină. Sunt mai multe proiecte și investiții. „Ne dorim minimum 50% femei primare în acest an, minimum 50% femei consiliere raionale, municipale, localeˮ, a remarcat parlamentara.
Președintele Comisiei Electorale Centrale a Republicii Moldova, Angelica Caraman, a precizat că, pentru a fi înregistrat în cursă, un candidat independent trebuie să prezinte la CEC liste de subscripție care conțin cel puțin 2000 și cel mult 2500 de semnături ale susținătorilor cu drept de vot. Pentru femei această cifră este mai mică: cel puțin 1000 de semnături. Prin aceste facilități care s-au operat la Codul Electoral este simplificată și procedura de colectare a semnăturilor. Astăzi un alegător poate să susțină prin semnătura sa mai mulți candidați, nu unul singur.
O altă modificare care va fi aplicată pentru prima dată este reducerea vârstei de la care o persoană poate candida la funcție de primar. Astfel, vârsta a scăzut de la 25 la 23 de ani. În acest segment de vârstă sunt circa 42 de mii de femei. „Este un potențial pe care sperăm să-l regăsim atât pe listele de candidați, cât și pe listele persoanelor alese în funcțiiˮ, a spus Angelica Caraman.
Președintele Comisiei Electorale Centrale a Republicii Moldova a remarcat că motivele participării mai puțin active a femeilor la alegeri la nivel local sunt, pe lângă factorii sociali, economici, prejudecățile care persistă vizavi de femei. Unii mai apreciază calitatea nu după profesionalism sau după potențial, dar reieșind din gen sau etnie. În acest an, Comisia Electorală Centrală se va desfășura o amplă campanie de sensibilizare privind combaterea sexismului, hărțuirii și violenței femeilor în alegeri.
Președintele Comisiei administrație publică și dezvoltare regională, Larisa Voloh, a menționat că pe platforma campaniei naționale cu genericul „Femeile candidează” doamnele pot demonstra că au capacitatea și pot fi implicate în rezolvarea problemelor atât la nivel local, cât și la nivel național. „Eu nu cred că astăzi este posibilă o politică ostilă față de femei. Femeile trebuie motivate prin politici noi care să le conștientizeze puterea, să le demonstreze că sunt capabile să-și asume anumite roluri și funcții în societate”, a afirmat parlamentara.
Dominika Stojanoska, reprezentantă UN Women în Moldova, a remarcat rolul important al femeilor în politică și în luarea deciziilor. În Republica Moldova reprezentarea femeilor în politică aduce multe subiecte importante în agenda politică, cum ar fi combaterea violenței împotriva femeilor, inclusiv împotriva femeilor în politică. „Noi vom sprijini această campanie și vom promova ideea că femeile sunt necesare în administrația localăˮ, a spus reprezentanta UN Women.
Igor Grosu, președintele Parlamentului, a spus că, dacă partidele o să respecte cota de reprezentare de gen în organe de conducere a partidelor, vor propaga ulterior acest lucru și în listele de la alegeri, locale și parlamentare.