În spatele fiecărui succes sportiv se află ore nesfârșite de antrenament, determinare și pasiune. Așa este și cazul lui Nicoleta Bodrug și Ștefan Tonu, doi sportivi originari din raionul Ungheni, care au reușit să-și depășească limitele în cadrul competiției „Gladiator Challenge Moldova” 2024, câștigând titlul de cei mai puternici oameni din țara noastră. Aceștia au acceptat provocarea de a participa la concursul care testează nu doar forța fizică, ci și rezistența mentală și adaptabilitatea în fața unor probe complexe. Am discutat cu ei despre parcursul lor profesional, motivația de a concura, dar și lecțiile învățate pe parcurs. Descoperiți în rândurile de mai jos cum au reușit acești sportivi să transforme fiecare provocare într-o oportunitate de creștere personală și profesională.
— Pe scurt despre voi (de unde veniți, ce studii aveți, unde sunteți angajați etc.)
Nicoleta: Sunt din raionul Ungheni, satul Hîrcești. Am plecat la studii în Chișinău la vârsta de 15 ani, dar de-a lungul anilor nu am uitat meleagul și colinele copilăriei mele. Îmi este drag satul și oamenii care locuiesc acolo. Am parcurs mai multe etape educaționale: am absolvit Centrul de excelență în medicină și farmacie „Raisa Pacalo” ca asistentă medicală, am obținut o licență în medicină preventivă, ecologie și protecția mediului, am un master în biologie și pedologie și în prezent urmez un master în managementul sportului. De asemenea, sunt rezidentă specialitatea epidemiologie.
Ștefan: Mă numesc Ștefan Tonu. Sunt din satul Curtoaia, raionul Ungheni. Ofițer în cadrul Centrului Național Anticorupție, studii superioare.
— Ce v-a motivat să participați la Gladiator Challenge Moldova și cum ați resimțit atmosfera competiției față de alte evenimente sportive?
Nicoleta: Am fost participantă și la prima ediție a Gladiator Challenge Moldova, în anul 2023, unde am trăit emoții de nedescris. Această experiență m-a motivat să particip și la ediția din 2024. Atmosfera competiției este vibrantă și captivantă, diferită de alte evenimente sportive, datorită energiei și pasiunii cu care toți participanții își susțin adversarii și se încurajează reciproc.
Ștefan: Practic sportul de performanța mai bine de 10 ani, cunoscând Gladiator Challenge ca fiind o competiție cu 12 probe atât de variate și destul de complicate, am decis să particip pentru a-mi depăşi propriile limite față de alte competiții. Aici emoțiile au fost cu mult mai mari. În concurs au fost 100 de sportivi și doar unul devine învingător.
— Cum v-ați pregătit special pentru această competiție? Au fost antrenamente diferite față de alte competiții?
Nicoleta: Înainte de fiecare competiție sportivă, indiferent de disciplina aleasă, îmi propun o abordare serioasă. Îmi canalizez emoțiile, iar adrenalina, serotonina și dopamina sunt la maximum. Deși am avut impedimente în pregătirea fizică, cred că aceste pauze au permis organismului meu să se restabilească, oferindu-mi ocazia să dau tot ce am mai bun la competiție.
Ștefan: Da, am avut o pregătire mai specială pentru Gladiator Challenge Moldova, cunoscând de anul precedent ce probe pot fi, m-am axat anume pe acele exerciții utile și am muncit mai intens asupra forței, rezistenței, vitezei, dar și echilibrului.
— În cadrul competiției, ce momente au fost cele mai intense sau cele mai memorabile pentru voi?
Nicoleta: Fiecare competiție este o provocare personală. Mă compar mereu cu mine însămi, observând evoluția mea de-a lungul timpului. Un moment memorabil a fost în ziua a doua a competiției, când am avut dificultăți cu țintirea din cauza miopiei, fără lentile sau ochelari. Am reușit să-mi fac o strategie și să îmi mențin calmul, demonstrându-mi că pot depăși obstacolele.
Ștefan: Tot parcursul competiției a fost unul intens, plin de adrenalina și am rămas cu multe momente frumoase și de neuitat.
— Cât de important este pentru voi acest trofeu și ce impact are asupra voastră?
Nicoleta: Trofeul reprezintă mai mult decât o realizare sportivă, este o confirmare a muncii mele și a dedicării mele. Este o dovadă că, indiferent de obstacole, pot realiza lucruri mari, dar rămân cu picioarele pe pământ și conștientă de importanța omeniei.
Ștefan: Pentru mine acest trofeu înseamnă foarte mult, este rodul muncii mele de ani de zile şi sunt convins că acest rezultat în cariera mea de sportiv îmi va schimba viața foarte mult.
— Ați întâlnit adversari pe care îi considerați foarte dificili? Cum ați reușit să vă adaptați și să faceți față?
Nicoleta: Fiecare adversar este o oportunitate de a învăța și de a crește. Am întâlnit competitori valoroși, dar rivalul cel mai mare sunt eu însămi. Strategia, calmul și echilibrul emoțional sunt esențiale pentru a face față provocărilor, mai ales în probele care au necesitat cooperare și noroc.
Ștefan: Din start am știut că toți adversarii sunt puternici, și i-am apreciat la justa lor valoare. Dorința foarte mare de a învinge și a fi cel mai bun, dar și calmul echilibrul și micile nuanțe la care am atras atenție cred că a făcut diferența și am învins.
— Cum considerați că ați evoluat personal după această competiție? Ați descoperit ceva nou despre voi sau despre limitele voastre?
Nicoleta: După competiție, am realizat cât de importantă este adaptabilitatea și puterea mentală. Am descoperit noi limite ale potențialului meu și mi-am întărit convingerea că, prin muncă asiduă și perseverență, pot depăși orice provocare.
Ștefan: În urma acestei competiții am rămas cu o experiența foarte frumoasă. Am înțeles că atunci când mergi până la capăt, indiferent de greutăți, cu siguranţă obții ce îți dorești
— În opinia voastră, ce contribuie cel mai mult la succes într-o competiție ca Gladiator Challenge: tehnică, forță fizică sau strategia mentală?
Nicoleta: Consider că un mixt de tehnică, forță fizică și strategie mentală este crucial. Tehnica corectă îmi permite să îmi maximizez forța, dar strategia mentală și abilitatea de a rămâne calmă sub presiune sunt la fel de importante.
Ștefan: În această competiție toate abilitățile sunt necesare, atât forța, rezistența, echilibrul, focusarea, viteza, cât și strategia mentală.
— Cum vă recuperați după o competiție intensă precum aceasta? Aveți anumite metode pentru relaxare sau refacere?
Nicoleta: Mă confrunt cu o sumedenie de zgârieturi, hematoame și febră musculară care m-a doborât în pat. Cu toate acestea, nu pot sta prea mult în repaus, deoarece responsabilitățile mă așteaptă. Știu că febra musculară trece în câteva zile, zgârieturile se vindecă în câteva săptămâni, iar hematoamele și echimozele durează aproximativ o lună. Însă emoțiile intense trăite în timpul competiției vor rămâne mereu amprentate în memoria mea.
Ștefan: După oricare competiție evident că avem nevoie de odihnă, restabilire, refacere. Eu fac câte un antrenament pe zi foarte uşurel, pentru a-mi menține organismul într-o formă bună.
— În ce competiții sau proiecte sportive ați dori să vă implicați și de ce?
Nicoleta: Sunt mereu deschisă să mă implic în competiții și proiecte care îmi îmbogățesc experiența sportivă. Vreau să continui să învăț și să împărtășesc din cunoștințele mele cu tinerii, contribuind la dezvoltarea unei generații care să adopte un stil de viață sănătos și să dezvolte caracter puternic.
Ștefan: Sunt deschis și gata să conlucrez și să particip în cadrul oricărui proiect frumos care mi se va propune.