Intervenția neautorizată a locatarilor din municipiul Ungheni în arhitectura pereților de bază din apartamente este o problemă mai veche. Chiar despre această situație s-a semnalat nu odată, cetățenii decid singuri să-și modifice locuința după bunul plac. Toate ar fi bune și frumoase, numai dacă aceasta nu ar pune în pericol trăinicia blocului, despre care lucru se menționează în adresările unor locuitori către redacție.
Recent un cetățean, care locuiește pe strada Ion Creangă 15, ne-a adus la cunoștință că în blocul cu 9 etaje unii locatari fac modificări samavolnice în structura casei: „Problema este că în blocul nostru pereții sunt prefăcuți în urma reparațiilor, fapt ce ne pune în gardă. Ne este frică, că în cazul unui cutremur casa ar putea să se prăbușească ca o cutie de chibrituri. Am vorbit cu președintele asociației de locatari, Nicolae Rusu, care a spus să ne adresăm la primărie. Eu cred că ei primii ar trebui să acționeze. Am fost și la arhitect, acesta a vizitat câteva blocuri, dar situația nu se schimbă. Credem că tot cei de la arhitectură le fac proiectele. Poate ar trebui să fie creată o comisie, care să verifice toate blocurile cu nouă etaje, căci la fel se întâmplă nu doar în casa noastră. Cunoaștem situația cu explozia buteliei de gaz în Chișinău, dar așa e la noi, după ce se întâmplă, se ia atitudine”, afirmă interlocutorul meu.
Care este starea de lucruri în acest aspect ne-a relatat arhitectul-șef al orașului, Vlad Savin „Din practică putem spune că 90 la sută din adresările cetățenilor vizavi de această problemă nu se adeveresc. Locatarii de fapt nu intervin în demolarea pereților de rezistență a blocurilor, sunt doar niște lucrări zgomotoase, atunci când se efectuează săparea unor șanțuri pentru electricitate sau de alt tip. Acest lucru de multe ori îi pune pe jar pe vecini din cauza zgomotului produs. Dacă e să vorbim despre blocul din str. Creangă 15, apoi acolo n-au fost intervenții. Eu am verificat personal, oamenii au efectuat niște lucrări de iluminat interior. Desigur, sunt și cazuri când se fac intervenții în pereții de bază ai blocurilor și atunci noi luăm măsurile respective, dar de cele mai multe ori sunt niște lucrări standard de reparații. În cazurile când se fac asemene demolări, noi intervenim și stopăm lucrările. Dacă refuză să se conformeze, noi intervenim cu poliția și cerem locatarului să ne prezinte o concluzie a expertului în construcție”.
Arhitectul menționează că indiferent de orice modificare, replanificare a apartamentului, că e cu 9, că e cu 5 etaje, se face pe bază de autorizație de construcție, după care trebuie să fie recepționate și verificate prin intermediul experților în construcții și serviciului cadastral, modificându-se pașaportul tehnic. Cel mai des replanificări în apartamente fac locatarii din blocurile cu 5 nivele, unde sunt pereți care pot fi demolați, spune funcționarul. ”Sunt cetățeni care efectuează asemenea lucrări conform legii, în baza actelor permisive. Dacă se depistează că cineva nu dispune de autorizare, i se întocmește proces-verbal și este amendat. Avem câțiva locatari sancționați pentru demolarea pereților de rezistență în blocurile cu 5 etaje. Ce ține de blocurile cu 9 nivele, în ultimii doi ani nu am avut niciun caz de intervenție în structura pereților de bază”, a afirmat Vlad Savin.