În trimestrul II al anului curent, deficitul contului curent al balanței de plăți a scăzut cu puțin peste 12% comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut și a totalizat 409,69 milioane de dolari, raportul acestuia la PIB fiind de 10,5%. Potrivit BNM, diminuarea soldului negativ al contului curent a fost determinată de scăderea deficitului comerțului exterior cu bunuri și creșterea excedentului veniturilor primare, în timp ce scăderea excedentelor balanței serviciilor și veniturilor primare au influențat deficitul contului curent în sensul creșterii, transmite IPN.
Banca Națională a Moldovei precizează că deficitul comerțului exterior cu bunuri înregistrat în balanța de plăți în trimestrul II a constituit 1 057,90 milioane de dolari și a scăzut cu 5% comparativ cu perioada similară a anului precedent, pe seama scăderii mai accentuate a valorii importurilor (-316,12 milioane de dolari) decât a exporturilor (-260,24 milioane de dolari).
Din perspectiva structurii exporturilor pe categorii de bunuri, cea mai mare contribuție negativă la exportul total, de 22,4 puncte procentuale, a avut-o exportul de produse agroalimentare care a scăzut cu 41,5 la sută comparativ cu perioada similară a anului precedent.
Scăderea importului de bunuri a fost condiționată în special de scăderea importului de produsele minerale – cu 38,9% față de trimestrul II 2022. Contribuția negativă la diminuarea importului total a fost de 10 puncte procentuale.
Excedentul comerțului exterior cu servicii în trimestrul II anul curent a scăzut cu 12,1% față de perioada similară a anului precedent și a totalizat 200,25 milioane de dolari, ca urmare a creșterii mai mari a importurilor de servicii (+18,1%) comparativ cu exporturile (+5,8%). Potrivit BNM, creșterea exporturilor de servicii până la 590,39 milioane de dolari a fost determinată de serviciile de informatică, care s-au majorat cu 26,6%, până la 143,13 milioane de dolari.