– Cum în acest an vom primi compensațiile în factură?
La fel ca în ultimele două ierni, Guvernul va fi alături de cetățenii Republicii Moldova. Toți cei care doresc să beneficieze de compensații vor trebui să se înscrie în sistemul de compensații. Acesta va fi lansat la începutul lunii noiembrie, iar în funcție de nivelul veniturilor, componența gospodăriei și familiei, aceștia vor beneficia de compensații. Noi lucrăm intens, suntem pe ultima sută de metri, clarificăm toate aspectele tehnice și, în scurt timp, vom comunica toate detaliile și vom lansa programul. Vreau să asigur toți cetățenii Republicii Moldova că, și în această iarnă, Guvernul va fi alături de ei, pentru a trece cu bine. Toți vor avea posibilitatea să se înscrie în sistem pe parcursul lunii noiembrie, deci va fi suficient timp. Colegii mei din prima linie, asistenții sociali comunitari și echipele mobile, vor fi alături de acei cetățeni care nu au acces la internet. Așa cum am reușit în două ierni destul de dificile să fim alături de cetățeni și familiile din Republica Moldova, și în acest an vom lucra intens să facem același lucru.
– Dar aproximativ despre câți beneficiari vorbim?
Vom comunica numărul de beneficiari la începutul lunii decembrie, pentru că atunci vom avea cifre reale, în baza celor care s-au înscris în sistem. Ce pot să vă spun este că, în ultimele două sezoane reci, am avut aproximativ 70.000 de gospodării în sistem. Oamenii s-au înscris, iar sistemul a identificat veniturile și a atribuit o compensație.
– Estimați că anul acesta vor fi mai puțini?
Este dificil să fac anumite estimări sau preziceri. Suntem pregătiți să fim alături de toți cetățenii. Repet, pentru a beneficia de compensații, aceștia vor trebui să se înregistreze în sistemul de compensații, care va fi lansat la începutul lunii noiembrie. Toți cetățenii vor avea posibilitatea să se înscrie pe parcursul lunii noiembrie. Ba mai mult, se pot înscrie și în luna decembrie sau ianuarie, doar că vor primi compensația în luna în care s-au înscris.
– Vom primi compensația tot în factură? Și spuneți vă rog câte categorii de vulnerabilitate vor fi?
Așa cum am menționat, vom comunica toate aceste detalii tehnice în scurt timp. Trebuie să ne asigurăm că am clarificat toate aspectele și le vom comunica cetățenilor la momentul potrivit, prin intermediul dumneavoastră (mass-media). Ce vreau să subliniez este că toți cetățenii care doresc să beneficieze de compensații, vor trebui să se înscrie în sistem. Sistemul va fi mai eficient anul acesta, pentru că avem acces la mai multe baze de date, ceea ce a permis optimizarea și simplificarea multor aspecte. În plus, colegii noștri din prima linie vor fi pregătiți să fie aproape de cei care nu au acces la internet, pentru a-i ajuta să se înscrie.
– Dar care este bugetul pentru compensații în acest an?
Încă discutăm bugetul, deoarece perioada rece a anului coincide cu doi ani bugetari. Vom achita compensațiile pentru luna noiembrie în acest an, iar cele pentru luna decembrie și restul vor fi achitate în 2025. Suntem în plină discuție pentru bugetul pe 2025, nu doar pentru compensații, ci pentru întregul an. Sunt sigur că vom reuși. Am mobilizat resurse în două ierni foarte dificile pentru țara noastră, și în acest an, la fel vom fi aproape de cetățeni și familiile care au nevoie de compensații.
– Domnule ministru, poliția a confirmat că femeia dintr-un sat din Căușeni, care și-ar fi ucis copilul, a decedat în instituția medicală în care se afla. Știm că ați demarat și dumneavoastră o anchetă. Care au fost concluziile și ce s-a întâmplat de fapt, deoarece există o neclaritate?
Eu am spus în mai multe rânduri că, în calitate de ministru, niciodată nu voi comenta cazuri specifice. Am o responsabilitate față de beneficiari și grupurile cu care lucrăm, și trebuie să fim foarte atenți în modul în care comunicăm în public, pentru a nu revictimiza și a nu stigmatiza anumite grupuri, mai ales în contextul în care acest discurs mult prea presat a crescut în ultimele zile și în ultima perioadă. Ceea ce pot să spun este că noi încercăm și depunem eforturi pentru a întări sistemul de asistență socială. Am menționat de mai multe ori că avem familii, în special copii, care se află în situații de risc și pe care sistemul nu le vedea. De aceea, în acest an, am demarat un efort amplu pentru a întări acest sistem. Am angajat mai mulți specialiști în domeniul protecției copilului și am triplat numărul acestora, care au fost detașați în prima linie. La începutul anului, în sistemul național de management de caz, aveam 3000 de cazuri. Prin „cazuri” mă refer la situații de risc pe care le preluăm, le documentăm și le gestionăm. În prezent, avem 24.000 de cazuri. Aceasta înseamnă că sistemul lucrează pentru a identifica familii și copii în situații de risc și vine cu intervenții pentru a-i susține. În continuare, sistemul trebuie să fie consolidat. Ani la rând, acesta nu a beneficiat de intervenții și suport, iar noi facem acest lucru și recuperăm într-un timp rapid pentru a ne asigura că asemenea cazuri nu se întâmplă sau se întâmplă mult mai rar.
– Ce se va întâmpla cu copilul care a rămas?
Noi avem proceduri foarte clare. Copiii sunt plasați în plasament de urgență, după care vom identifica în rândul familiei extinse dacă există cineva care dorește să preia responsabilitatea. Dacă nu, avem asistenți parentali profesioniști și case de tip familial. Deci, cu siguranță, există o formă de protecție. Toți copiii beneficiază de suport, acces la psiholog etc. Ne preocupăm foarte mult ca bunăstarea copiilor, accesul la educație, accesul la un mediu sigur și accesul la servicii de sănătate să fie asigurate, și lucrăm foarte intens în acest sens.
– Dacă vorbim despre cazul dat, copilul care a rămas a beneficiat de această asistență, inclusiv psihologică?
Încă o dată repet, că eu, ca ministru, nu voi comunica detalii despre cazuri specifice, deoarece vorbim despre grupuri sensibile și este important să evităm revictimizarea. Vă asigur că depunem toate eforturile necesare pentru a asigura accesul la o formă de protecție adecvată pentru acești copii și pentru a le oferi acces la servicii de specialitate etc.
– Dar ancheta ce a arătat? A fost acolo asistentul social?
Da, a existat interacțiune. Familia a beneficiat de mai multe forme de suport. Deci, sistemul era conștient că în acea gospodărie era nevoie de asistență.