Este mai puțin important cine vor fi viitorii miniștri, pentru că deciziile nu vor fi luate la Guvern. O spun foștii deputați, după ce în spațiul public au apărut numele potențialilor candidați la șefia ministerelor. Potrivit foștilor parlamentari, prioritățile noii echipe guvernamentale ar trebui să fie relansarea economică, reforma justiției și cea adminitrativ-teritorială, notează IPN.
Deși premierul desemnat, Natalia Gavrilița, nu și-a făcut publică echipa, în presă au apărut deja numele potențialilor candidați la conducerea ministerelor. Astfel, deputatul PAS Sergiu Litvinenco ar fi candidat la funcția de ministru al Justiției, consiliera prezidențială Ala Revenco ar urma să preia șefia Ministerului de Interne, iar membrul Consiliului Suprem de Securitate Vladislav Kulminski ar urma să devină vicepremier pentru Reintegrare. Unii foști parlamentari spun că noilor miniștri ar trebui să li se acorde credit de încredere.
„Obiecțiile ar putea apărea după ce vor începe a activa și vom vedea cum se descurcă. Extrem de important este segmental economic, Republica Moldova este într-un mare impas din punct de vedere economic și aici sunt necesari oameni competenți”, a spus ex-deputatul Platformei DA Chiril Moțpan, în cadrul emisiunii „Ora Expertizei” de la JurnalTV.
„Sunt niște persoane cunoscute în domeniul neguvernamental, dar totuși, politicile publice reprezintă altceva. Singura persoană despre care cunoaștem mai multe este Sergiu Litvinenco, dar eu am mai multe dubii în privința profesionalismului acestuia. Totuși, este mai puțin important cine vor fi miniștrii în acest Guvern, pentru că deciziile se vor lua în afara Guvernului”, a spus ex-deputatul PCRM Alexandr Petkov.
Potrivit informațiilor apărute în presă, fostul șef al diplomației de la Chișinău, Nicu Popescu, ar urma să revină la Externe. Unii ex-parlamentari se arată indignați de o eventuală revenire a acestuia pe arena politică.
„O persoană care a spus că în 1992 a fost un război civil, chiar dacă și-a cerut scuze pentru această declarație, nu mai are ce căuta într-o garnitură guvernamentală. Ce ține de programul de guvernare se vorbește extrem de mult de reforma justiției, dar să nu uităm că există Constituție și există separarea puterilor în stat. Prima reforma cu care ar trebui să se înceapă este reforma teritorial-administrativă”, a spus ex-deputatul în primul Parlament, Valentin Dolganiuc.
Potrivit speakerului Igor Grosu, Legislativul se va întruni joi pentru a acorda vot de încredere Guvernului Gavrilița. Potrivit legii, Executivul poate fi învestit cu voturile a cel puțin 51 de deputați, iar PAS deține în Parlament 63 de mandate.