Judecând după apelurile ce parvin la redacție, mulți proprietari de patente de întreprinzător nu au putut profita de posibilitatea de a prelungi termenul de valabilitate al acestor documente timp cu două luni din cauza pandemiei. De ce? De aceea că nu au citit deciziile Comisiei Excepționale, iar acest lucru trebuia făcut în fiecare zi. Ce-i drept, și eu abia azi am aflat că trebuie să le citim.
Pentru a obține explicații de ce refuză să prelungească valabilitatea patentelor, am apelat la Direcția servicii fiscale din raionul Ungheni, de unde, foarte politicos, am fost trimisă la Linia Verde a Serviciului Fiscal de Stat (080001525). Apăsând cu degetul 1, 2, din nou 1, am pus întrebarea. Din nou, la fel de politicos, mi s-a răspuns că, prin decizia Comisiei pentru Situații de Urgență din Republica Moldova, trebuie de depus o cerere la serviciul fiscal până la 15 iunie curent.
Mă interesez, deși știu că nu unde trebuie, cum a fost adusă această decizie la cunoștința deținătorilor de patente? La această întrebare, interlocutoarea nevăzută a răspuns că toți cetățenii trebuie să ia cunoștință de deciziile acestei comisii, deoarece toată lumea are internet. Și din moment ce autorul acestor rânduri nici măcar nu s-a gândit să se uite la pagina https://cancelaria.gov.md/ în fiecare zi, am decis să fac acest lucru de dragul răspunsului.
Iată ordinul nr. 16 din 10 aprilie 2020 al Comisiei pentru Situaţii Excepţionale a Republicii Moldova , unde este scris negru pe alb: „Patentele valabile în perioada stării de urgenţă se suspendă pe perioada acesteia la solicitarea posesorului de patentă, prezentată la serviciul fiscal de stat în termen de până la 30 de zile de la ridicarea stării de urgență. Perioada de valabilitate reglementată de perioada de suspendare se restabilește și se prelungește ulterior la cererea titularului de patentă”.
În încheiere mie, precum și celor două femei care au venit la redacție anume pentru a-și exprima durerea, îmi rămâne să pun întrebări. De ce se vorbea la toate canalele de televiziune „ale puterii” despre prestația de șomaj în sumă de 2775 de lei, cu care i-au fericit pe posesorii de patente, dar, din anumite motive, nu am auzit despre prelungirea patentelor? Au decis să compenseze fondurile cheltuite pentru ajutoare? De ce s-au plătit prestațiile fără ca oamenii să umble pe la instanțe și de ce era imposibil să facă același lucru referitor la prelungirea patentei? De ce doar 30 de zile și nu până la expirarea patentei? Doar carantina este de vină?