„La începutul lunii octombrie, nişte persoane necunoscute au pătruns într-un birou dintr-o instituţie de învăţământ din oraşul Ungheni şi au sustras din sertarul mesei suma de 1510 lei. Banii au fost colectaţi de către elevi pentru fondul şcolii”. Sunt date preluate din sinteza criminogenă prezentată săptămânal de către responsabilii de la Inspectoratul de Poliţie.Deci, bani se adună, deci, există aşa-zisul fond al clasei, grupei, apoi al şcolii şi grădiniţei. Chiar dacă responsabilii de la Direcţia Educaţie susţin că în instituţii nu se colectează bani.
„Am însuşit un lucru: pedagogii nu mai sunt responsabili doar pentru educaţia şi instruirea copiilor noştri, dar li se mai pune pe umeri şi reparaţia curentă a sălii de clasă, colectează bani pentru a plăti servitoarei că face ordine în clasă. Atunci când eşti invitat la adunarea de părinţi, înțelegi că trebuie să ai la tine bani. Oricând se găsesc unele cheltuieli neprevăzute. Chiar dacă este fondul şcolii, instituţia parcă ar fi la autogestiune, la sfârşitul anului am adunat bani pentru reparaţia clasei”, este opinia lui Ion S., tată al unui elev.
Grădiniţa „Tereza Sobolevschi”, Ungheni este prima instituţie care a decis să stopeze colectarea ilicită a banilor. La intrarea în instituție, dar şi în fiecare grupă au fost afișate anunţuri care interzic colectarea banilor. Svetlana Gaiduc, metodistă, spune că, de fapt, părinţii veneau cu ideea de a colecta bani pentru a cumpăra cele necesare în grupă: cărţi pentru copii, jocuri de logică, unele rechizite. Totuşi, interlocutoarea menționează că susţinerea financiară a părinţilor era un suport foarte bun pentru educatori, însă: „Nu ne putem permite ca părinții și cadrele didactice să încalce legea. Nu ştiu cum ne vom descurca mai departe, dar ni s-a spus clar – colectarea banilor este ilegală”.
Olga Manciuc, directoarea grădiniţei din satul Buzduganii de Jos, spune că bani în fondul grupei nu s-au adunat niciodată în această instituţie preşcolară. La începutul anului fiecare părinte aduce rechizitele şcolare necesare copilului, dar şi o jucărie, conform vârstei. „Celor care nu îşi permit din diferite motive, dar mai mult financiare, să procure aceste rechizite, nu insistăm, le dăm noi, doar aceşti copii nu au nici o vină”.