Brazii au fost împodobiți, s-au colorat în lumini, sub ei majoritatea au găsit cadourile care și le-au dorit, i-au avut pe cei dragi alături – atmosferă de sărbătoare. Și totuși sunt oameni pentru care această perioadă e o nouă ocazie de a-și aminti cu durere de greutățile și lipsurile, care le trăiesc zi de zi. Pe fundalul acestei feerii de poveste ei le retrăiesc mai intens, în special copiii rămași orfani sau fără îngrijire părintească.
Potrivit Marinei Croitoru, șefa secției protecția copilului și a familiei din cadrul Direcției Asistență Socială și Protecție a Familiei, în raionul Ungheni sunt 125 de copii din această categorie socială. De aceea, persoane fizice, asociații sau grupuri de inițiativă au grijă ca ei să nu își piardă nicicând credința în Moș Crăciun și în spiritul sărbătorilor. Ei apelează la direcția sus menționată ca să le dea o listă a lor, pentru a le aduce zâmbetul pe față. Angajații de aici le oferă adresa și preîntâmpină beneficiarii că cineva va veni să le aducă pachete. Aceeași sursă ne mai comunică că atunci când cineva se adresează la ei, chiar dacă nu sunt atât de mulți, lucrătorii de aici le sugerează și ce ar trebui să conțină coletele. Conform spuselor ei, cele mai trebuincioase produse sunt de igienă. Marina Croitoru a mai menționat că Asociația Obștească „Alternative Sociale”, care activează sub umbrela direcției respective, are lansată și ea o campanie de caritate, cu un generic sugestiv „Un leu pentru cadoul meu”. Scopul acesteia este același – de a ajuta copiii și familiile defavorizate. Membrii organizației au amplasat boxe pentru donații în trei centre comerciale din orașul Ungheni. Banii colectați de asemenea sunt destinați acestor categorii de populație. Marina Croitoru a precizat că, dacă se face comparație cu datele din anii trecuți, în cadrul inițiativei se colectau aproximativ 2 mii de lei și produsele din fiecare cadou valorau până la 300-400 lei. Aceasta înseamnă, că vreo zece familii sunt beneficiare de acest mic suport.
Ea a mai spus că, deși sunt puțini cei care se adresează pentru a afla câți oameni defavorizați locuiesc în raion și de ce au nevoie, există persoane care merg la cei sărmani și le fac viața mai frumoasă fără a solicita aceste informații de la responsabilii din domeniu. Una dintre acestea este și Alina Bandalac.Tânăra ungheneancă ne spune că de un an a început să facă campanii de caritate. Cea care o ajută este fina ei de cununie Nadejda Șefer. Totul a pornit de la sentimentul de solidaritate pentru familiile nevoiașe. „Uitându-mă la alte familii, care trăiesc foarte greu, mi-a fost jale și am decis din puținul meu să împart și cu acei care nu au. Am făcut un grup pe facebook „Donație Ungheni”, unde lansăm apelurile de a ajuta familii. Din comentariile internauților aflăm și despre alți potențiali beneficiari. Împreună cu Nadejda ne sfătuim cum și cu ce putem să-i ajutăm”, ne dezvăluie aceasta. Despre donatori Alina zice că sunt oameni cu suflet mare, dar cei care contribuie, de fapt, sunt puțini. În mare parte ea cu Nadejda sunt și principalii donatori. Recent, Alina a fost la 4 familii din raion – una în Petrești, două în Todirești și una în cartierul Vasilica din Ungheni.
De mai mulți ani și la grădinița „Tereza Sobolevschi” (cartierul Dănuțeni) părinții se mobilizează, pentru a le face sărbătorile mai frumoase copiilor din familii social-vulnerabile care frecventează instituția. S-au colectat hăinuțe, jucării, dulciuri, produse igienice ș.a. Toate aceste lucruri, în cadrul campaniei „Fii și tu un Moș Crăciun!”, au fost ambalate în cutii împreună cu copiii și puse sub bradul de la grădiniță.
Reamintim, că gesturi de caritate au fost făcute în Ungheni de către organizația Rotary Club Chișinău& Round Table din Germania pentru 700 de copii de la grădinițele „Steluța” și „Guguță” și fostul centru „Casa pentru Toți”, diaspora din Paris – colete copiilor din Măcărești și Frăsinești. Despre aceste fapte ziarul deja a scris.