Transportarea pasagerilor în raza orașului Ungheni în prezent este asigurată de trei agenți economici care gestionează 6 rute. S-ar părea că este suficient transport pentru a satisface necesitățile cetățenilor care vor să se deplaseze într-o direcție sau alta. Dacă în trecut rutele respective erau asigurate cu suficient transport, în prezent acest lucru nu se prea întâmplă. O dovadă în acest sens sunt adresările frecvente din ultimul timp la redacție.
Valentina din Ungheni-Deal ne-a informat, că acum pe ruta respectivă circulă doar un singur microbuz. ”Este o mare problemă la început de an școlar, când copiii merg la școală, iar noi, maturii, la serviciu. Acest microbuz nu face față fluxului de pasageri, iar din acest motiv ajungem cu întârziere la locurile de muncă”, spune dânsa. Aceasta menționează că pentru a se deplasa la timp la serviciu, împreună cu alți pasageri a apelat serviciul de taxi, ceea ce este destul de costisitor. Decalajul din orarul de circulație a microbuzele îl resimt și călătorii din cartierele Dănuțeni și Berești în special în orele de vârf, atunci, când pleacă sau se întorc de la serviciu.
Pentru a vărsa lumină asupra situației create, am încercat să contactăm telefonic responsabilii SRL ”Rincor-Prim” ce deservește ruta Ungheni-Deal, care ne-au oferit următoarele explicații. ”În această regiune, la moment circulă 3 unități de transport, cu includerea în orele de vârf a unităților de transport suplimentare, astfel încât să fie posibilă transportarea la timp a tuturor călătorilor. În fiecare dimineață, personal verific rutele, și dacă se observă că este un flux mare de pasageri, imediat se antrenează transport suplimentar. În cazul apariției unor probleme cu transportul din cauza stării necorespunzătoare a drumului în regiune, urgent se iau măsuri pentru lichidarea acestora. Observăm că aici călătorii de obicei ies la stație la una și aceeași oră și, desigur, este imposibilă transportarea într-un singur microbuz a tuturor. De aceea locuitorii cartierului uneori sunt nevoiți să aștepte următorul microbuz. Noi ne străduim permanent să prestăm servicii calitative și depunem efort maxim pentru aceasta. Trebuie însă să recunoaștem că nu putem antrena în Ungheni-Deal un microbuz cu capacitatea de îmbarcare mai mare, deoarece parametrii drumului din acea regiune nu permit aceasta. Vom continua și mai departe să lucrăm pentru a presta servicii calitative și să satisfacem necesitățile tuturor beneficiarilor de transport public”, a menționat Angela Luchina, reprezentanta întreprinderii.
Dacă cunoaște ceva despre situația creată vizavi de circulația defectuoasă a transportului urban l-am întrebat pe viceprimarul orașului, Eduard Balan, care a menționat, că este la curent cu starea de lucruri creată în acest domeniu. ”Din câte cunosc, problema pe care o invocă agenții economici care deservesc transportul urban sunt pierderile economice pe care le au în lipsa pasagerilor. Dar acest lucru nu este o scuză, transportarea călătorilor trebuie să fie asigurată. În curând urmează să convocăm agenții economici, care trebuie să asigure cele 6 rute din oraș, pentru a găsi soluția optimă de deservire eficientă a călătorilor”, a mai precizat Balan.
Și sătenii sunt nemulțumiți
Problema asigurării călătorilor cu transport public este majoră nu doar la oraș, dar și în unele localități ale raionului Ungheni, precum Grăseni, Florițoaia Veche, Bumbăta, Floreni și altele. În Grăseni și Floreni, de exemplu, nu vine niciun microbuz, iar în Florițoaia Veche și Bumbăta – doar o dată în zi.
Odată cu începerea noului an școlar, au apărut și probleme pentru locuitorii din Florițoaia Veche. Elena, o tânără mămică din acest sat, a venit zilele trecute la redacție să ne spună că de două săptămâni este aproape imposibil să ajungi la Ungheni. Femeia zice că lucrează în oraș și a hotărât să-și dea copilul să învețe la un liceu de aici, deoarece la gimnaziul din sat în clasa întâi învață doar trei copii.”Este practic aproape imposibil să urci în microbuzul de la ora 7.15, căci cu același mijloc de transport trebuie să se deplaseze atât oamenii din sat, cât și cei 22 de elevi și studenți, care pleacă în oraș la studii. Mulți dintre noi iau taxiul, ceea ce este foarte costisitor. În zilele de joi și duminică microbuzul este permanent supraîncărcat, doar urcă 30-35 de călători și e foarte periculos”, mai spune femeia.
Ce e de făcut? Această întrebare au adresat-o primarului comunei Flortițoaia Veche, Sergiu Mărgărint. Dânsul le-ar fi spus locuitorilor să expedieze un demers către Consiliul Raional, lucru pe care aceștia l-au și făcut, dar deja au trecut două săptămâni și lucrurile au rămas neschimbate.
Iată cum explică situația existentă vicepreședintele raionului Ungheni, Alexandru Brânză, care este și președinte al comisiei raionale pentru transportul auto de călători. Acesta a menționat, că este la curent cu problema respectivă și că a discutat cu reprezentanții întreprinderilor ”Nizor-Lux” și ”Trasis-Lux”. ”Antreprenorii explică, că vina nu este a lor, ci a șoferilor, căci aceștia nu pot împărți rutele. Pentru a limpezi starea de lucruri, eu personal voi fi dimineața acolo. Problema, de fapt, a apărut acum, de la 1 septembrie, când fluxul de călători a crescut considerabil. Pentru a face posibilă deplasarea locuitorilor din acest sat vom repartiza o unitate de transport mai încăpătoare”, a dat asigurări vicepreședintele.