De la conaționalii stabiliți străinătate poți auzi că acasă, adică la Ungheni, nu este rău, iar cu pensiile „de acolo” ar putea trăi destul de bine și aici, dar… serviciile lasă de dorit. Noi ne-am obișnuit cu această situație și atunci când se întâmplă ceva chemi un vecin, cauți meșteri prin cunoscuți, rogi, bagi sfios 50 de lei în buzunar, pentru că nu știi dacă e suficientă sau nu această sumă pentru un întrerupător reparat, care funcționa numai dacă îi trăgeai un pumn. Într-adevăr, dacă se defectează robinetul, furtunul de duș, rezervorul din toaletă, lacătul de la ușă, se sparge un geam, cine te poate ajuta? Este posibil de câștigat bani efectuând aceste lucrări? De ce nu oferă aceste servicii asociația proprietarilor de locuințe privatizate (APLP)?
Fugi încolo, vino încoace
Apropo, cine face aceste reparații acasă la viceprimarul municipiului, Cristofor Codreanu? Îl rog să răspundă ca gospodar, dar el totuși răspunde ca funcționar: „Mă voi adresa la asociația din care face parte casa mea. Acasă? Apelez la președintele asociației, acolo trebuie să fie o persoană care să lichideze aceste defecțiuni. Este? Trebuie să fie. Dacă aveți un contract cu asociația, adresați-vă acolo. Dacă nu au specialist, atunci ea încheie repede un contract cu întreprinderile respective. Ce-i drept, trebuie să știi unde se află această casă, pentru că avem doar două asociații”.
Ne adresăm la asociație și noi. Îi pun aceeași întrebare președintelui uneia dintre APLP, Nicolae Rusu: cine rezolvă problemele apărute în apartamentul lui? Dânsul spune că găsește în oraș un specialist sau un cunoscut. „Desigur, vă amintiți cum ați spus, acum câțiva ani, că ar trebui să existe astfel de servicii în cadrul asociațiilor?”, îl întreb. Răspunde că aceste servicii trebuie asigurate cu resurse. Dar bani nu sunt. Nu este posibil nici să încheie contract cu specialiști, dacă aceștia au un loc de muncă permanent, pentru că ei doresc să li se plătească în numerar, iar APLP nu poate face acest lucru. Asociația a încercat să angajeze un specialist care face orice lucrări, dar acesta solicită un salariu bun. Au avut noroc și au un electrician și, dacă este necesar, el face ce se cere. În același timp, oamenii nu li se adresează cu chestiuni similare.
Ne-am amintit că la fosta secție comunală-de locuințe erau și electricieni, și lemnari, și o echipă specială, dar întreprinderea era întreținută de stat. Acum, acești specialiști trebuie să fie întreținuți de membrii asociației care, de asemenea, nu au fonduri. Din cauza lipsei de bani, la această APLP s-au făcut disponibilizări și s-a redus personalul de la 22 la 12 angajați, inclusiv un mecanic care repară lifturile și un liftier.
La voi nu e ca la noi?
Pământeanca noastră, Valentina Munteanu, stabilită în New-York, SUA, ne-a povestit că aici blocurile sunt proprietate privată sau închiriate de companii conduse de un grup de persoane. Acestea dau oamenilor apartamentele cu chirie. Clădirea are un administrator, în casa lor chiar doi, și locatarii cu toate chestiunile apărute se adresează lor, la orice oră de zi sau noapte. Casa are 20 de apartamente, e situată în Manhattan, din care cauză chiria costă 3000 de dolari. Absolut totul – plata pentru încălzire, consumul de apă, gaz, electricitate – e inclusă în această sumă.
Toate chestiunile legate de reparație le soluționează administratorii. În unele case sunt ușieri, iar la ei nu este. Casa a fost construită în anul 1890. La etajul întâi arendează spațiu un minimarket. Casa, fiind veche, este ocrotiită de stat. Mașină de spălat în locuință nu este, căci blocul nu e prevăzut cu sistemul respectiv de canalizare, nici spălătorie nu este, în schimb, sunt multe în casele vecine.
Denis Macovei care lucrează în capitala Angliei, spune că în cazul în care apar defecțiuni, oamenii se adresează la firme specializate, ceva de genul gospodăriilor comunale, dacă e vorba de o casă de stat, iar dacă e particulară, invită un meșter prin internet. Specialiștii lucrează la companii sau sunt particulari. În casele închiriate anunță agenția, prin intermediul căreia au închiriat-o și aceasta rezolvă problemele.
Apropo, din câte cunosc, și la Chișinău nu e o problemă să găsești un meșter prin intermediul internetului. Cunoscuta mea așa și face, a înlocuit robinetul, lacătul la ușă, a instalat mașina de spălat.