A apărut o problemă de nerezolvat – la stațiile de revizie tehnică, trei la număr în orașul Ungheni, de mai mult de două săptămâni, după cum spun șoferii, nu sunt ecusoane de inspecție tehnică periodică – un semn holografic, efectuat pe o peliculă autocolantă cu un diametru de câțiva centimetri, care se aplică pe parbriz, și formulare pentru rapoarte.
Conducătorii auto, ale căror mijloace de transport trebuiau supuse reviziei tehnice în această perioadă, se întreabă cum să facă acest lucru. Unul dintre interlocutori a spus că a plătit tot ceea ce era necesar, dar nu circulă cu mașina, deoarece nu poate să treacă revizia tehnică. Alții spun că ei conduc cu încălcarea regulilor. Nu se tem de amendă? Dar ce să facă, dacă uneori sunt nevoiți.
Apropo, Sergiu Noroc, specialist documentarea accidentelor rutiere la Inspectoratul de Poliție Ungheni, a declarat că în ultima vreme nu a întâlnit asemenea infractori. Riscă să fie amendați? Da, de la 450 la 600 lei, cu aplicarea a 3 puncte de penalizare, în conformitate cu articolul 229 alineatul (2) din Codul Contravențional.
Pentru a clarifica lucrurile, mă adresez persoanei care se pare că știe tot despre mijloacele de transport și ce este legat de ele. Acesta este președintele Uniunii Conducătorilor Auto Ungheni, Andrei Cozmolici. Am aflat că și el a plătit tot ce era necesar, dar nu a trecut revizia și a fost nevoit să pună mașina în garaj, deoarece nu are dreptul să o exploateze.
Întreb dacă s-a mai întâmplat așa ceva vreodată? El spune că nu-și amintește de asta în ultimii 40 de ani. Poate că ecusonul și raportul costă mult? Se pare că nu, ecusonul, probabil, nu costă mai mult de 5 lei. Singurul lucru de care e mulțumit a fost că toate mașinile școlii auto au trecut revizia tehnică în februarie.
Potrivit lui Alexandru Ivanov, proprietarul uneia dintre stațiile de revizie tehnică, ei nu au ecusoane și rapoarte de mai multe săptămâni (conversația a avut loc vinerea trecută – nota autorului). Acum o jumătate de oră, el ar fi sunat la Chișinău, unde i s-a spus că ecusoane deja sunt, dar nu există rapoarte. Imediat ce apar, acest lucru va fi anunțat pe site-ul Agenției Naționale Transport Auto (https://anta.gov.md). De ce s-a întâmplat asta? Interlocutorul spune că acestea se confecționează în Germania și nu e clar de ce nu au putut să facă la timp comanda, deoarece lucrătorii responsabili, în căutarea vinovaților, arată cu degetul unul la altul.
Unul dintre șoferi a explicat că inspectorul are dreptul chiar să retragă ecusonul și să interzică utilizarea mijloacelor de transport, dar pentru a trece revizia, mașina trebuie să-l aibă. Mai departe ar fi putut să nu continue, era clar că, pentru a obține numărul, trebuie să treci revizia tehnică. Uneori îți vine să crezi că toate acestea se fac în mod intenționat. De ce? Pentru a completa bugetul, pentru a distrage atenția de la principalele probleme ale țării și multe altele.