Dacă în ultimul număr al ziarului am scris că ar fi necesar să se acopere fântânile amplasate de-a lungul autostrăzii naționale și să se instaleze pompe în ele, acum locuitorii mai multor sate se plâng că nu au deloc apă în fântâni. E puțin probabil ca după ultimele ploi din această săptămână să se schimbe radical situația și să apară apa. Cum poate fi rezolvată această problemă? Construind apeducte? Dar nici ele nu întotdeauna te salvează dacă nu ajunge apă. Puțin mai devreme, ziarul a abordat chestiunea despre starea fântânilor care nu mai sunt curățate și despre calitatea apei din ele, de care în ultimii ani nu s-a auzit aproape nimic.
În satul Bușila s-a defectat rețeaua
Locuitorii acestui sat se plâng că nu li se oferă posibilitatea de a-și uda grădinile, viile, deși sunt gata să plătească pentru apa folosită, iar tariful aici nu este deloc mic – 14 lei pe metru cub.
Cu toate acestea, primarul satului Bușila, Igor Vîrlan, a menționat că deocamdată nu au probleme legate de deficitul de apă. Poate că acest lucru se va întâmpla dacă seceta va continua, dar acum au destulă apă. În prezent, problema a apărut în legătură cu o defecțiune pe traseu, care, speră, va fi în curând reparată.
Locuitorii comunei Hârcești vor trebui să rabde
În satele de pe Cula, apa din fântâni a secat, doar dimineața, se spune, oamenii mai pot lua câteva căldări, fiind apoi nevoiți să aștepte mult timp. Undeva apa din fântâni este foarte murdară, trebuie limpezită, fiartă, dar oricum stomacul te doare.
Potrivit primarului comunei Hârcești, Tatiana Sîrbu, satele lor nu sunt alimentate numai cu apă din fântâni. În satul Mânzătești, acum câțiva ani, s-a realizat un sistem de alimentare cu apă, ceea ce, desigur, nu este suficient, mai ales acum, în timpul secetei.
În partea de sus a satului Hârcești, apa din fântâni nu este destulă, iar oamenii sunt nevoiți să caute unde este. Primarul a explicat că în acest sat a început construcția unei conducte de apă, dar lucrările au fost suspendate, cu toate acestea, ea a contactat deja executorii care trebuie să continue lucrările – urmează construcția unei stații de pompare. De remarcat este faptul că sătenii aveau temeri că apa nu va curge în sat, deoarece fântâna arteziană a fost săpată în vale. Când construcția de aici va fi finalizată, sistemele de alimentare cu apă din Mânzătești și Hârcești vor fi unite în unul singur – proiectul corespunzător e elaborat deja.
Cât timp vor dura lucrările la Hârcești? Acestea au fost începute în 2017 și ar trebui finalizate în anul curent, lucru pe care vor încerca să îl facă, din moment ce contractul cu constructorii este valabil până la 31 decembrie a acestui an. Au fonduri pentru asta? După cum a menționat Tatiana Sîrbu, în 2019 a fost semnat un contract de finanțare cu Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului.
Dar locuitorii unui alt sat din această comună, Drujba, spun că nu au probleme cu apa, există sistem de alimentare cu apă aproape în fiecare curte, oamenii folosesc mașinile de spălat automat. Mai degrabă, la ei au probleme în privința sistemului de canalizare, pe care l-a promis primarul, dar deocamdată nu se vede că ar fi intenții de a-l construi.
Apropo, în satul Hârcești există 68 de fântâni publice, dintre care 40 sunt secate și 29 sunt private, în Mânzătești 28 sunt publice, dintre ele 18 nu au apă și 4 sunt private. Fântânile sunt curățate și dezinfectate, dacă nu chiar în fiecare an, atunci la fiecare doi ani – neapărat. Anul acesta a fost planificat și, dar din cauza lipsei de apă în fântâni, nu au putut. Poate că o vor face toamna. „Am avut întotdeauna probleme cu apa de când îmi amintesc”, spune primarul.
Dacă numai aceste sate ar avea probleme cu apa…