Documentul principal care reflectă activitatea de muncă a lucrătorilor pe teritoriul țării, carnetul de muncă, pleacă în istorie. Articolul V din Legea nr. 123 din 7 iulie 2017 pentru modificarea şi completarea unor acte legislative a eliminat din Codul Muncii noțiunile referitoare la el.
Începând cu data de 1 ianuarie 2019, la angajare nu mai sunt necesare carnetele de muncă, care vor fi scoase din circulație definitiv. Și dacă ne amintim că carnetele de culoare verde au vreo 18 ani, lucrătorii din toate domeniile ar fi trebuit să le obțină înainte de 20 decembrie 2000. Acum vorbim, se pare, numai vorbim, despre versiunea electronică a acestora.
Ludmila Curennaia, director adjunct al Casei Teritoriale de Asigurări Sociale (CTAS) Ungheni, unde întreprinderile și instituțiile anul trecut au depus toate carnetele de muncă pentru a fi procesate, a menționat că se lucrează în prezent la scanarea carnetelor de muncă și înregistrarea în Registrul de Stat a inscripțiilor făcute până la 1 ianuarie 1999. Varianta electronică a carnetelor de muncă va simplifica lucrul la alocarea plăților de asigurări sociale. Ea a menționat că toate persoanele fizice care au vechime în muncă până la 1 ianuarie 1999 și nu au depus carnetele de muncă la oficiu până la 1 ianuarie 2019, ar trebui să facă acest lucru acum. Adevărat, aceasta nu se referă la pensionarii pentru limita de vârstă. Apropo, CTAS a procesat aproximativ 1600 de carnete ale persoanelor fizice.
Ca întotdeauna, interlocutoarea explică cu răbdare că informațiile despre persoanele care lucrează după 1 ianuarie 1999 sunt deja în Registrul de Stat și acum se creează bază de date înainte de această perioadă, cu care va fi actualizat.
Există o întrebare rezonabilă, deoarece versiunea electronică a carnetului de muncă a fost introdusă probabil nu numai pentru a aloca pensii, ci și pentru a „simplifica viața” oamenilor muncii și angajatorilor, care nu mai sunt obligați să-i ramburseze persoanei salariul neplătit din cauza reținerii carnetului de muncă, să introducă în el mențiunile etc., deoarece prin legea menționată, articolul 66 din Codul Muncii „Completarea, păstrarea şi evidenţa carnetului de muncă” a fost abrogat.
Tot așa a fost abrogată Hotărârea Guvernului nr. 1449 din 24 decembrie 2007 privind carnetul de muncă. Ce-i drept, legea menționată prevede că carnetele de muncă eliberate înainte de 1 ianuarie 2019 pot fi prezentate în continuare unor terțe persoane în ordinea prevăzută de legislația aplicată până la 1 ianuarie 2019. Ce să facem după această dată? Este clar că nu trebuie de prezentat carnetul de muncă, dar, în același timp, angajatorul pare să nu aibă încă acces la registrul respectiv. În general, fugim din nou înaintea trenului.