Cine din Mănoilești, acum câțiva ani, s-ar fi gândit că admiterea unei absolvente a gimnaziului din localitate la Colegiul Național „Andrei Mureșanu” din Dej, un mic oraș din România, situat pe râul Someș, și vizita unei colege va căpăta amploare și prietenia dintre două fete va înrudi două instituții de învățământ care vor semna un acord de cooperare și se vor lega parteneriate bune, de succes? Această prietenie va împlini în curând un an.
Au urmat întâlniri și vizite interesante, iar la începutul lui octombrie o delegație solidă de mănoileșteni, condusă de directorul gimnaziului, Sergiu Andrușca, s-a deplasat la sărbătoare la prietenilor lor care au marcat 100 de ani de la instituirea învățământului liceal în România. În gimnaziul din satul Mănoilești, de sărbătoare s-au pregătit din timp, elevii îndrumați de profesorul de muzică cu experiență, Gheorghe Gonciaruc, au pregătit un program special care le-a uimit pe gazde.
În același timp, și colegiul se pregătea pentru sosirea oaspeților din satul moldovenesc. Se pare că vizita lor a fost principalul eveniment și provocarea sărbătorii, care a durat mai multe zile. În calitate de membru al delegației, Uliana Popa, educatoare la grădinița din Mănoilești, o femeie extraordinară, energică și optimistă, a spus că nu doar au avut impresii neobișnuite, dar și-au împărtășit opiniile, experiențele, comunicarea a fost interesantă. „Suntem recunoscători nu numai pentru primirea caldă și sinceritate, ci și pentru calmul acestor oameni. Ei, de asemenea, muncesc mult, dar trăiesc într-un mod diferit, zâmbesc mereu și sunt prietenoși, chiar dacă ceva nu le iese”, spune ea cu entuziasm despre prieteni.
Elevii gimnaziului au fost impresionați și de primire, și de procesiunea solemnă prin centrul orașului, de excursiile interesante la muzee, biserici, instituții de învățământ. În plus, au participat la repetiții la casa de cultură, la lecții la colegiu și au fost destul de activi, au îndeplinit cu succes exercițiile, într-un cuvânt, ai noștri nu s-au dat bătuți! Fondul pedagogilor de la colegiu a alocat bani pentru ca oaspeții tineri să se poată relaxa la parcul de distracții. Acești copii câteva zile au trăit în familiile profesorilor de la colegiu, care au copii de aceeași vârstă, și s-au despărțit cu lacrimi, invitându-se unul pe altul în vizită.
Un program special a fost pregătit și pentru membrii adulți ai delegației, lucrători din învățământ și cultură. Au avut loc multe întâlniri, la care au făcut schimb de opinii, au povestit „cum e la noi, cum e la voi”, au cântat, au dansat, și-au făcut prieteni. Mai mult, a fost semnat un acord cu privire la continuarea cooperării și a proiectului „Valențe cultural-educative de pe Someș pe Prut”, care a demarat atunci când prietenia abia se înfiripa, acum un an. Și în amintirea acestei întâlniri nemaipomenite mănoileștenii s-au întors cu cărți și CD, pe care sunt înveșnicite locurile pe care le-au vizitat.