În blocurile cu 9 etaje din Ungheni funcționează 105 lifturi, 46 dintre care se află la întreținerea ÎM “Servicii Comunale Ungheni”, restul – a asociației proprietarilor de locuințe privatizate, conduse de Nicolae Rusu.
Locatarii unei case de pe strada Decebal se plâng că nu pot telefona la întreprindere la numărul indicat în factură – ba e ocupat, ba nu răspunde nimeni, iar în noiembrie la ei liftul nu a funcţionat 10 zile, ei au sperat că se va face recalcularea, dar suma în facturi este indicată ca de obicei.
Apropo, dacă vorbim despre lifturi, unii ungheneni consideră că de vină ar fi chiriaşii care sunt mulţi în momentul de față în casele lor, folosesc lifturile, dar se comportă în mod barbar, transportă lucruri grele, fac gunoi, urcă și coboară și nu plătesc, dar starea lifturilor depinde de modul în care sunt exploatate. Din cauza lor s-ar acumula datorii la plata pentru seviciu. În general, cu acești chiriași sunt numai probleme. De obicei, aceștia sunt tineri, care nu vor să facă curat pe scări, sunt gălăgioși, nu se uită ce oră este.
Există datorii și de 4000 de lei
Operatorul ÎM „Servicii Comunale Ungheni”, Galina Cucereavaia, a explicat că telefonul nu a răspuns pentru că, începând cu 25 octombrie, toți au fost trimiși în concediu pe cont propriu pe o lună, iar până atunci, timp de trei luni, telefonul nu a funcționat pentru că nu s-a plătit. Dacă ascensorul s-a oprit, atunci despre acest lucru trebuie anunțat liftierul care va întocmi actul – informații ce conțin numarul lui de telefon sunt în fiecare cabină. În același timp, oamenii nu sunt foarte dispuși să plătească pentru utilizarea liftului și acest lucru nu depinde de chiriași.
Dimpotrivă, ei sunt mult mai responsabili, deoarece de la ei cere și proprietarul apartmentului. În schimb, există proprietari care nu au plătit niciodată pentru serviciu de când liftul a fost pus în funcțiune. De exemplu, un locatar al casei nr. 2 de pe strada Boico are o datorie de 4000 de lei. Dânsa a menționat că odată chiar nu a vrut să-i dea voie să intre în lift, dar el a împins-o la o parte și a plecat. Noile tehnologii – chemarea liftului la telefon – sunt utilizate de locatarii caselor de pe străzile Decebal 14, Porumbescu 7 și Romană 7. Dar de acest serviciu acum se bucură și cel care plătește, și cel care nu plătește, dar a aflat de la vecin numărul de telefon.
Respectarea termenelor de plată depinde de responsabilitate. Potrivit lui Nicolae Rusu, cel mai vechi lift de la ei are 36 de ani. Toate ascensoarele trec testarea anuală. Cu problemele care apar cu locatarii temporari el, de asemenea, se ciocnește. Chiar adineaori locatara unei case noi s-a plâns, cât de nepăsători sunt astfel de oameni față de lifturile care nu sunt destinate încărcăturilor, fiind prevăzute, de obicei, să ridice 320 sau 400 kg. Totodată, în timp se încarcă lucrurile, nu lasă ușile să se închidă, în acest caz motorul se încălzește și se poate defecta.
Respectarea termenelor de plată pentru utilizarea lifturilor, consideră interlocutorul, nu depinde de faptul că este un locatar permanent sau unul temporar, e vorba de responsabilitate, decență. În unele case taxa pentru lift este colectată de voluntari care o depun la asociație, celorlalți li se dau facturi. În primul caz, oamenii plătesc mai conștiincios, în altele apar probleme. În fond, plata pentru folosirea liftului este achitată în proporție de circa 70 la sută.
În ceea ce privește chiriașii dânsul a menționat că serviciul fiscal acum se străduiește să identifice locatarii clandestini și pe cei care obțin venituri neimpozabile. Apropo, anume din acest motiv, proprietarii de apartamente ascund locatarii temporari. Pentru asociație, în primul rând, este important ca locatarii să-și stimeze vecinii, să păstreze ordinea din bloc, să contribuie atunci când vine vorba de reparație, să respecte regulile de conviețuire.
Ar trebui să preluăm experiența Europei
După cum a menționat șeful sectorului de poliție nr. 1 Ungheni, Oleg Iurii, din păcate, ei nu au date concrete cu privire la numărul de chiriași. În același timp, proprietarii de locuințe ar trebui, pentru a evita problemele, să incheie contracte de dare a apartamentelor în locațiune la notar și să plătească la serviciul fiscal un anumit impozit. Se întâmplă ca oamenii apoi să se plângă că le-a dispărut ceva din apartament. Dacă nu au contract, vor trebui să demonstreze acest lucru în instanță, să ia ca martori vecinii. Se întâmplă că vecinii se plâng de zgomot, muzică, dar acest lucru nu înseamnă că îi pot deranja numai chiriașii. Potrivit interlocutorului, ei ar trebui să aibă datele despre cei care vin cu traiul în Ungheni și de unde sunt.
Nu ar fi rău, probabil, să se preia din experiența Europei – să se anunțe unde trebuie, dacă dintr-o dată în casa sau apartamentul vecin a apărut un locatar străin.
Din cauza datoriilor, s-au oprit lifturile
Pe data de 10 ianuarie, din cauza datoriilor ÎM „Servicii Comunale Ungheni” pentru consumul de energie electrică, în oraș au fost oprite 46 de lifturi care sunt deservite de întreprinderea respectivă. În dimineața zilei următoare, locuitorii casei nr. 20 de pe strada Decebal s-au adresat la redacție. Potrivit unui locatar al acestui bloc, Serghei, ei au încercat, dar în zadar, să telefoneze conducătorului întreprinderii, „datorită” căreia oamenii au fost nevoiți să treacă la antrenamente sportive. „Fie, eu am 65 de ani și încă pot urca la etajul 8, dar ce să facă vecinul meu, care are 80? Ce să facă oamenii bolnavi, mama cu un copil mic în brațe?”, se indignează interlocutorul. Câți ungheneni au rămas acum fără acest beneficiu al civilizației?
Potrivit lui Ilie Ciocanu, manager pentru livrările de energie electrică, datoriile întreprinderii pe două luni au constituit peste 40000 de lei. Iar directorul filialei Ungheni a SA „RED-Nord”, Valeriu Brânză, anticipând întrebarea, a spus că, dacă până la amiază banii vor fi transferați, seara vor conecta lifturile. Ei spun că chestiunea va fi discutată acum cu directorul întreprinderii, Ghenadie Ciobanu, care deja se află la ușă. Teamă mi-i că această problemă nu va fi rezolvată atât de repede, cum se zice, lung e drumul din poveste. Deși foarte mult aș dori să nu am dreptate.
Fiind întrebat ce intenționează să întreprindă în această situație, primarul municipiului, Alexandru Ambros, a declarat: „Să scoatem datoriile, deși această măsură nu este prea populară, dar altă ieșire nu există. Oamenii nu vor să plătească. Cred că peste o zi-două problema se va soluționa”. Directorul întreprinderii, Ghenadie Ciobanu, a declarat că așteaptă transferuri de mijloace din primărie și azi-mâine chestiunea va fi soluționată, iar angajații întreprinderii municipale au pornit pe la apartamentele datornicilor.
O locuitoare a unui bloc cu 9 etaje de pe strada Alexandru cel Bun a spus că pe scara lor datorii nu sunt. Totodată, cu cei care nu plătesc trebuie să se lucreze în permanență. Nu acum, ci mai înainte trebuiau să se miște de pe scaune și să-i deconecteze pe cei care nu vor să plătească. Femeia a mai spus că liftiera din casa lor nu a primit salariul din luna septembrie: poate de aici începe totul. Cum se comportă întreprinderea față de oameni, tot așa și ei față de ea.
Locuitorii străzii Romană se indignează, cum de s-a ajuns la situația în care să fie deconectate lifturile, lumina pe scări și chiar interfoanele? Conducerea întreprinderii nu se gândește că din nou va trebui să repare lifturile, deoarece oamenii „inventivi” le pot lăsa fără motoare și alte piese, cum a mai fost atunci când ele nu funcționau? De ce nu se încheie contracte în fiecare an, doar în unele apartamente nu locuiește nimeni, iar în altele sunt mai mulți chiriași? Întrebări sunt prea multe și ordine nu va fi până nu se vor da răspunsuri și se vor lua măsuri.
Valentina Slotina
P. S. Potrivit lui Nicolae Donici, inginer-șef la ÎM „Servicii Comunale Ungheni”, cea mai mare parte a lifturilor a fost pusă în funcțiune în ziua următoare, pe 11 ianuarie. Restul – vineri.