În toate cărțile istoriei despre Căderea Constantinopolului, 29 mai 1453, se consemnează și dispariția Împăratului Constantin al XI-lea Paleologul.
Deși unii cronicari otomani susțin că i-a fost găsit capul, urmare a poruncii date de Cuceritor, Mehmet al II-lea, de a descoperi cadavrul învinsului, pentru dovadă a dezastrului asupra capitalei bizantine. Nu e nicio îndoială după surse, că el a dispărut. Însă după căderea zidului de la Poarta San-Romano, Împăratului Bizanțului și-a scos semnele sale de suveran și s-a aruncat în iureșul măcelului. La o adică împăratul putea să-și asigure plecarea pe furiș (cum au făcut-o mulți alții). Corăbiile venețiene sau geneveze, părăsind Cornul de Aur (golf ce împarte orașul) erau dispuse să ia și bizantini, dacă aceștia scoteau banii. N-ar fi fost cine știe ce dificultate pentru împărat să plece. Nu a făcut-o! Chiar și după rănirea lui Giovanni Giutiniani Longo (nobil genovez, participant la apărarea Constantinopolului) a rămas pe poziții, cu toate că înfrângerea era deja inevitabilă. Bizantinii s-au adresat după ajutor europenilor în lupta împotriva otomanilor, însă el a fost ignorat. N-a fost singurul moment eroic din timpul confruntării (2 aprilie – 29 mai 1453) a lui Constantin Paleologul. Împăratul a refuzat și sugestiile celor apropiați de a pleca din oraș pentru a pregăti o Rezistență și eventual, Recucerirea. A respins și propunerilor lui Mehmet al II-lea de a ceda Constantinopolul fără luptă, în schimbul unui exil aurit într-un teritoriu garantat de cuceritor. Fizic în timp a dispărut, dar fapta sa a rămas o pagină sublimă a istoriei universale.
Era de necrezut pentru mulți dintre noi, că astfel de tragedii pot avea loc în primele decenii ale sec. XXI. Ziua de 24 februarie 2022 sub ochii noștri devine o zi neagră în istoria Ucrainei și a Europei. Este ziua în care Ucraina a fost invadată de trupele ruse. În timp de trei ani bombele și rachetele rusești cad continuu asupra orașelor și satelor pașnice sub ochii întregii planete. Președintele Volodimir Zelenski, ales în mod democratic de poporul ucrainean, a refuzat o ofertă de evacuare din capitala Kiev, prin următorul răspuns: „Lupta se dă aici, am nevoie de muniții, nu de transport de evacuare”. (Sursa Ambasada SUA, 26 februarie 2022).

Personalitățile prin curajul lor fac istorie, dacă ar fi să le enumerăm sunt multe (de la împăratul Constantin Paleologul până la Volodimir Zelenski). După dezastruoasa întâlnire dintre Donald Trump și președintele ucrainean, Congresmanul republican Don Bacon, scrie: „O zi proastă pentru politica externă a Americii. Ucraina vrea independență, piețe libere și stat de drept. Ar trebui să fim clari că susținem libertatea” (mesaj adresat The Hill).
Oare pentru ce să mulțumească V. Zelenski echipei de businessmani Trump, pentru cedarea de teritorii agresorului, pentru râvnirea la mineralele rare ș.a.? Rusia duce un război pe trei direcții asupra Ucrainei, unul militar, altul economic și cel de-al treilea – propagandistic. Bombardamentele nocturne asupra orașelor și satelor civile, distrugerea infrastructurii energetice pentru a lăsa în beznă localitățile. Între timp administrația Trump a întrerupt programul USAID de sute de milioane pentru reabilitarea rețelelor electrice. Cel propagandistic urmărește scopul dezinformării, intimidării, dezbinării, minciunii. Etc. Anume acestea din urmă produc mari efecte negative asupra stării de spirit a poporului ucrainean etc.
Numai o Europă Unită (nu aceea din sec. al XV-lea) poate stăvili poftele agresorului. Asemenea Împăratului Constantin al XI Paleologul, Președintele Volodimir Zelenski: „Putea să umple un avion cu bani și să plece din Ucraina, nu a făcut-o, putea să stea ascuns într-un buncăr, nu a făcut-o, putea să predea țara rușilor, nu a făcut-o” scrie Emil Iulian Mladin (România) ceea ce a făcut el pentru țară nu a mai nimeni de la cel de-al doilea război mondial (1939-1945).