Militarii, beneficiari de pensie pentru vechime în muncă şi de dizabilitate, care au participat la acțiuni de luptă în timp de pace, au dreptul, începând cu 1 ianuarie 2021, să beneficieze concomitent de majorare la pensie, în mărime de 135 de lei, şi alocaţie lunară de stat, cuantumul căreia pentru categoria respectivă în anul viitor este de 500 de lei, transmite IPN.
Potrivit unui comunicat de presă al CNAS, majorarea la pensie în mărime de 135 de lei s-a acordat din oficiu, în baza documentelor anexate la dosarele de pensionare. Este asigurată plata acesteia pentru beneficiarii de pensie care nu au avut stabilită la mărimea pensiei majorarea respectivă.
Conform cadrului normativ în vigoare, acordarea alocației lunare de stat, în temeiul Legii cu privire la protecția socială suplimentară a unor categorii de populație, se face în baza cererii și a documentelor necesare depuse la Casa Teritorială de Asigurări Sociale de la locul de domiciliu. Acolo urmează să se adreseze militarii, beneficiari de pensie pentru vechime în muncă și de dizabilitate, care au participat la acțiuni de luptă în timp de pace și nu beneficiază de alocație lunară de stat.
În cazul beneficiarilor de pensii, ale căror identitate și calitate se încadrează în condițiile Legii cu privire la secretul de stat, cererea de acordare a alocației lunare de stat, cu documentele necesare, se depune la Casa Națională de Asigurări Sociale.
De la începutul anului 2021, mai multe categorii de veterani vor primi alocații lunare de stat majorate. Printre ele sunt persoanele cu dizabilități în urma acțiunilor de luptă, dar şi în consecința avariei de la Cernobîl. Aceste categorii de beneficiari vor primi alocații mai mari cu 100 de lei lunar. De majorare vor beneficia şi persoanele decorate cu ordine şi medalii pentru muncă asiduă şi serviciu militar în spatele frontului în anii celui de-al Doilea Război Mondial. Cuantumul alocației va constitui 275 de lei pe lună.
Dreptul la alocație lunară de stat, în cuantum de 700 de lei, vor avea persoanele antrenate de autoritățile locale la colectarea munițiilor şi a tehnicii militare, la deminarea teritoriului şi a obiectelor în perioada celui de-al Doilea Război Mondial.