Nichita Stănescu afirma așa despre Luceafărul poeziei noastre. Or, acest lucru este confirmat de evenimentele culturale dedicate lui Mihai Eminescu, atât în Republica Moldova cât și în România, unde au participat conaționali de-ai noștri.
Primul eveniment e spectacolul de simțire românească „Vreme trece, vreme vine…”, organizat de Biblioteca Județeană „Duiliu Zamfirescu” și Inspectoratul Școlar Județean Vrancea la care a participat ansamblul folcloric „Codrenii” de la Școala de Arte „Doina și Ion Aldea-Teodorovici” din Cornești și interpretul Tudor Bilețchi, semifinalist la concursul „Vocea României”. Angela Silion de la ansamblul folcloric „Țara Vrancei” din Focșani nota despre spectacol: „Lacrimi, sentimente și emoții sunt trei cuvinte care definesc cel mai bine întâlnirea de azi”. Prezent la eveniment, primarul municipiului Focșani, Cristi Misăilă, a vorbit despre importanța zilei de 15 ianuarie pentru cultura românească și a oferit diplome participanților.
Un „colind pentru Eminescu” au închinat marelui poet 13 bibliotecare și lucrători culturali din zona Sculeni: Blindești, Petrești, Sculeni, Gherman, Florești și, evident, gazda evenimentului – biblioteca Stolniceni. Eugenia Rotaru, șefa bibliotecii, ne-a declarat că a desfășurat mai multe concursuri interactive bazate pe viața și activitatea lui Mihai Eminescu în cadrul cărora au fost antrenați toți participanții. „Ne-am simțit foarte bine, fiindcă am avut o atmosferă prietenoasă”, a mai punctat bibliotecara. Un program artistic a prezentat colectivul de la căminul cultural din Stolniceni, condus de Vladimir Patrașcu.
Reamintim că la 15 ianuarie s-au marcat 168 de ani de la nașterea lui Mihai Eminescu, poet, prozator, publicist și jurnalist, dar și Ziua Națională a Culturii.