„În caz de depresurizare în avion, ni se spune să îmbrăcăm masca cu oxigen primii noi, maturii, și apoi să îmbrăcăm masca de oxigen copilului. Acum este o situație similară. Noi am făcut vaccin, am îmbrăcat masca de oxigen, suntem cumva protejați de Omicron. Suntem obligați să ajutăm copiii!…”
—
Știrile din Moldova mă întristează mult, în mod special știrile despre copiii afectați de infecția cu Omicron, secțiile pediatrice supraaglomerate și desigur că îngrijorările părinților.
Scrierea acestui Op-Ed a fost determinată, în mare măsură, și de instinctul meu matern.
Ca și orice mamă, nu pot uita nopțile nedormite în perioadele, când copiii mei erau mici și bolnavi. Chiar și o răceală banală trezește multă neliniște în sufletul unei mame. Îmi doresc să cuprind fiecare mamă, care acum își veghează copilul infectat cu Omicron.
O să încerc să ajut, respectând principiul „fiecare face ceia ce poate”.
Ca să înțelegem situația mai holistică, o să încerc să descriu ce se întâmplă cu un copil atunci când se infectează cu Omicron.
Cum intră Omicron în corpul uman?
Încă de la descoperirea noii tulpini Omicron, cercetătorii au început să studieze interacționarea acestei tulpini cu organismul gazdei. Studiile au fost efectuate pe hamsteri în mare parte, dar au permis să fie colectate date concludente despre comportamentul acestei tulpini într-un organism viu.
Printre descoperiri au fost unele foarte importante. Omicron intră în organism prin căile respiratorii superioare, adică prin nas și gură. Omicron se înmulțește în căile respiratorii inferioare de 70 ori mai repede și mai mult, comparativ cu tulpina Delta. Anume din aceste considerente și se afectează nasul, faringele, laringele, se pierde în consecință vocea, se manifestă congestie nazală și rinite, precum și alte simptome clasice ale afecțiunilor căilor respiratorii superioare.
Omicron aproape că nu se conectează la celulele pulmonare sau se conectează foarte puțin, adică el nu este capabil să se înmulțească mult în plămâni. Din aceste considerente și sunt mai puține cazuri de pneumonii cu această tulpină.
Aceste informații prețioase confirmă încă o dată că, dacă purtăm mască bună și o purtăm corect, o să fim protejați într-o anumită măsură.
Ce se întâmplă cu copiii în acest val cu Omicron?
De la începutul anului 2021, vaccinarea era un privilegiu pentru maturi. Vaccinurile au fost testate inițial doar pentru persoane cu vârsta de la 16 sau 18 ani și, respectiv, administrarea vaccinurilor a fost aprobată pentru maturi exclusiv.
Pe parcursul anului 2021, au fost efectuate studii cu administrarea vaccinurilor mARN și la copii, inițial în segmente de vârstă 12-18 ani, apoi în segmentul de vârstă 5-11 ani.
Rata de vaccinare între copii în lume rămâne oricum la un nivel foarte mic, deci copiii sunt acum țintele principale ale tulpinilor noi, inclusiv pentru tulpina Omicron.
Copiii mici nu poartă masca. Este foarte complicat să impui un copil mic să poarte masca. Acest factor este unul complicitar acum și ajută Omicronul să infecteze copiii mai ușor.
Principalul factor în infectarea masivă a copiilor în acest val pandemic este însă unul fiziologic
Toți cei care au crescut copii cunosc bine faptul că aceste căi respiratorii superioare la copii sunt extrem de vulnerabile la diverse infecții „respiratorii”. Diagnosticul de „infecție respiratorie virală acută” este prezent practic în majoritatea cartelelor medicale. Căile respiratorii superioare la copii încă nu sunt pregătite pentru o întâlnire cu un agent atât de patogen cum este Omicron. Cu cât este mai mic copilul, cu atât mai puțin el este protejat, deoarece fiziologic suprafețele mucoaselor încă nu sunt suficient de mature pentru așa o invazie externă.
Plus la asta, sistemul imun al unui copil tot încă nu este pregătit să confrunte o replicare așa de intensă a unui virus agresiv. Copiii cu sistemul imun compromis sunt cei mai vulnerabili în acest val. În consecință, avem mulți copii infectați, mulți copii spitalizați, multă îngrijorare în comunitate, multe întrebări care caută răspuns.
Am scris mai sus, că această tulpină Omicron se înmulțește de 70 ori mai repede în nas și în faringe și tot așa de ușor se transmite la cei din jur, în clasă, în familie.
În consecință, în acest val pandemic cu Omicron, avem un tablou nou. Copiii sunt nu doar purtători și transmițători buni, ei sunt și cel mai mult expuși infectărilor și, respectiv, fac boala cu simptome.
Numărul copiilor spitalizați cu Omicron este totuși mai mic comparativ cu numărul copiilor spitalizați cu Delta. Din 100 de copii infectați cu Delta în spital ajungeau 3 copii, în mare majoritate cu afecțiuni pulmonare. Cu Omicron, din 100 copii infectați ajunge în spital doar 1 copil și cel mai des fără afectare pulmonară.
Partea bună este că toți acești copii, trecuți prin infecție, o să rămână cu o anumită protecție imună împotriva COVID-19, care va fi valabilă pentru următoarea jumătate de an. Partea proastă este anume cunoașterea limitată a consecințelor acestui Omicron pe termen lung asupra organismului unui copil în creștere.
Care sunt tacticile de luptă cu Omicron?
Omicron este mai contagios, afectează mai mult copiii, se răspândește rapid și masiv. Pare să fie imposibil de controlat. Multe țări renunță la restricții anume din aceste considerente. Omicron câștigă teren în fiecare zi tot mai mult și mai mult.
Însă și oamenii sunt mai pregătiți acum, comparativ cu începutul pandemiei în ianuarie 2020:
- Acum avem mai multă cunoaștere despre virus;
- Avem capacități de testare, inclusiv multiple versiuni de testare rapidă;
- Avem opțiuni de terapie, inclusiv terapie antivirală;
- Avem infrastructură suficientă pentru terapie intensivă;
- Avem vaccinuri care ne oferă un anumit grad de protecție.
De ce totuși în Moldova situația este mai complicată cu copiii în acest val?
Să ne imaginăm acum, ca într-un film real, ce se întâmplă cu cei 700 000 de copii din țară.
Presupunem, că 99% din acești copii sunt nevaccinați împotriva COVID-19.
Foarte mulți dintre ei sunt în subnutriție zilnică, nu primesc vitamine sau suplimente alimentare.
Majoritatea acestor copii nu au văzut un medic în ultimul an de viață, pentru un control profilactic, au un acces limitat la serviciile pediatrice, care au fost „cu succes reformate” în ultimii ani.
Cred că nu o să greșesc, dacă o să afirm, că jumătate din acești copii au părinții plecați la munci peste hotare, locuiesc cu bunici sau persoane terțe.
Infecția cu Omicron este privită în primele zile ca o simplă răceală la acești copii. Se tratează fără medicamente, cu remedii naturiste.
Mai mult ca atât, acești copii sunt trimiși la școală, în comunitate, în loc să fie izolați.
Să nu uităm de particularitățile specifice locului
Valul Omicron este abia la început în Moldova, iar secțiile pediatrice din Chișinău sunt deja arhipline. Pentru că noi nu avem posibilitate să cunoaștem numărul real de copii infectați acum, ca să calculăm indicele de spitalizare, ar fi bine să întreprindem niște pași pentru pregătire.
Nu este târziu încă pentru următoarele:
- Activare de paturi pediatrice în spitale raionale, unde este posibil de făcut asta;
- Protocol clinic pediatric pentru infecția cu Omicron făcut public urgent cu algoritm de triere a copiilor;
- Instruire a medicilor de alte specialități în practica tratamentului copiilor cu această infecție Omicron;
- Capacitarea medicinei de familie din rezervele de cadre cu alte specializări. Niciun copil să nu rămână fără asistență medicală;
- Cooptarea serviciului de asistență socială și a asistenților sociali pentru a asigura monitorizarea deplină a tuturor copiilor din teritoriile lor;
- Asigurarea obligatorie a unui control medical post-COVID-19 pentru absolut toți copiii, trecuți prin boală, indiferent de gravitatea bolii;
- Medicamentele antivirale contra Covid-19 nu au indicații pediatrice, deci, atenție mare la terapiile aplicate, să nu dăunăm!;
- Comunicare deschisă pe toate canalele posibile cu părinții și tutorii copiilor, cu explicarea riscurilor și pașilor necesari.
Evoluția unei pandemii are loc după niște reguli. Chiar și atunci, când oamenii încearcă să le rescrie, sau să le neglijeze, pandemia merge pe drumul ei.
Suntem în val acum, duși de val, acoperiți de val, putem scrie cum vrem. Dar nu avem dreptul moral să nu ne ajutăm copiii acum.
În caz de depresurizare în avion, ni se spune să îmbrăcăm masca cu oxigen primii noi, maturii și apoi să îmbrăcăm masca de oxigen copilului. Acum este o situație similară. Noi am făcut vaccin, am îmbrăcat masca de oxigen, suntem cumva protejați de Omicron. Suntem obligați să ajutăm copiii!