Pentru a nu provoca nemulțumirea conducerii, de exemplu, a instituțiilor preșcolare, oamenii adresează întrebările incomode, de obicei, jurnaliștilor de la „Unghiul”.
De data aceasta se referă la regulile sanitare de funcționare a grădinițelor. Deci, părinții se interesează, de ce, atunci când copii dorm, se deschid toate ferestrele din grupă? De ce fereastra în toaletă întotdeauna e deschisă? Cât de des trebuie să se facă curățarea cu clor? E necesar de a folosi detergent de vase la fiecare spălare, mai ales dacă nu există apă curgătoare și lipsește posibilitatea de a le clăti bine?
Iată ce a răspuns la această întrebare Anastasia Holodcova, directorul grădiniței „Solnâșko” din Ungheni. Când copiii dorm, ferestrele pot fi deschise, dar nu în dormitor. În general, ele pot fi deschise în încăperea unde nu sunt copii, la fel și la toaletă. De îndată ce copilul intenționează să meargă acolo, geamul este închis. Copiii cer permisiune, spun unde se duc? Da, ei învață copiii să anunțe, dar sunt și din cei care se sfiesc să vorbească despre asta, așa că educatorii, ajutorii lor urmăresc acest lucru. În ceea ce privește curățenia umedă, dădacele din fiecare grupă au un program pe care îl respectă, curățarea generală se face neapărat cu ajutorul dezinfectanților, dar numai atunci când nu există copii în grupe. Vasele trebuie spălate cu soluții speciale, după care sunt clătite bine.
Maria Filimon, metodist-șef la Direcția Educație a raionului Ungheni, spune că există Regulamentul sanitar pentru instituţiile de educaţie timpurie care este disponibil în toate instituțiile preșcolare și cu care părinții trebuie să fie familiarizați. În prezent se lucrează asupra unui nou regulament, deoarece condițiile și posibilitățile se schimbă, dictând noi reguli. Întrebările care apar e mai bine să fie discutate cu directorii grădinițelor ori să le adreseze primarilor satelor sau comunelor. În ceea ce privește ferestrele mereu deschise la grădinița din sat, dânsa a eplicat că există o problemă – umiditate crescută și mucegaiul. A promis să clarifice situația existentă acolo.
Ne rămâne doar să menționăm că răspunsuri mai detaliate, nu numai la aceste întrebări, dar și la multe altele, ne va da regulamentul respectiv despre care a vorbit specialistul și care a fost aprobat încă prin Hotărârea Guvernului nr. 1211 din 04.11.2016. Aici, de exemplu, articolul 149 răspunde la întrebarea despre aerisire: „Încăperile destinate copiilor sunt ventilate în pauzele din timpul programelor de activitate prin deschiderea ferestrelor. În aceste perioade copiii părăsesc obligatoriu încăperea”.