Bineînțeles, pentru a pompa apă. Iar în satul Florițoaia Nouă, se pare că a fost construită doar pentru a avea ce da în exploatare. Ar fi avut loc anul trecut și atunci totul de jur-împrejur a fost vopsit, cosit, iar ei, locuitorii satului, erau plini de speranța de a avea apă. A trecut un an, cărarea spre noua stație a fost împânzită de buruiene, o parte din locuitorii Fluturei cum au trăit fără apă, așa și trăiesc mai departe, ce-i drept, au plătit pentru asta contribuția pe proiect la primărie. O săteancă în vârstă a menționat că numai ea una știe cât de greu i-a fost să adune banii.
În aceste condiții, locuitorii satului au mai multe întrebări. De ce stația nu funcționează până în ziua de azi? N-a fost proiectată cum trebuie, n-a fost construită unde trebuie, nu s-au instalat țevile potrivite? Dacă nu e dusă până la capăt, de ce a fost dată în exploatare și de ce nu se construiește mai departe acum? Cât a costat construcția, 300 de mii, cum se spune, sau și mai scump?
Potrivit lui Grigore Popa, directorul ÎM „Apă-Ungheni”, în satul Florițoaia Nouă apa nu vine prin scurgere liberă la 20 de gospodării, din care cauză a și fost luată decizia de a construi o stație de pompare. Dânsul nu dispune de informații mai ample, deoarece stația nu e transmisă încă întreprinderii.
Primarul comunei Florițoaia Veche, Sergiu Mărgărint, a explicat că s-a încheiat prima etapă a construcției și cel puțin peste o lună se va încheia a doua – încă o stație, dar acolo lucrările nu au început, însă antreprenorul ar promite timp de o lună să termine lucrul și atunci vor avea apă toți. De ce se tărăgănează proiectul? De aceea că totul e legat de finanțare, fără bani nimeni nu va face nimic. Cât va costa construcția? Primarul nu ar avea aceste date. Bine, cine realizează proiectul?
„Antreprenorii”, a urmat răspunsul. E clar că lucrează constructori, dar cineva a organizat licitația, cineva a abordat chestiunea privind construirea celei de a doua stații. De ce nu poate funcționa aceasta? Cică, ea funcționează, dar nu pe toți îi asigură cu apă. Totul e îmburuienit, deoarece lucrătorii acolo nu se duc. De ei nu e nevoie – stația funcționează în mod automat. Are un sistem deservit de „Apă-Ungheni”. Dar domnul Popa spune că stația nu este predată întreprinderii, pentru că nu ar fi gata. Nu a fost nicio ceremonie de dare în exploatare a primei stații, pur și simplu, s-a cosit iarba și s-a vopsit cu var în jur, fiindcă așa prevede devizul de cheltuieli.
Mă întorc din nou la întrebarea cine e responsabil de realizarea proiectului. Interlocutorului, cum se vede, i sa făcut milă și a spus că e primăria, costul proiectului e de 550 de mii de lei. Lucrările se desfășoară din mijloacele Fondului Ecologic, care a repartizat deocamdată 297 de mii de lei. Îl întreb pe primar unde va fi construită a doua stație? Puțin mai sus. Dar acolo nu se vede nimic? Pentru că încă nu au început lucrările. Interlocutorul la rândul său întreabă dacă n-am fost acolo. Nu am fost, îi spun, dar am văzut (mi s-au arătat fotografiile unei gherete înconjurate de buruian înalt). Unde? Eu râd, oare a atât de important? Cum se vede, e important, deoarece primarul spune: „Eu vă dau un interviu, îl veți scrie în ziar, iar eu nu știu ce mă întrebați”. Îi spun că întreb despre stația de pompare.
„A fost organizată o licitație, pe care a câștigat-o „Polimer Gaz Construcții” S.R.L. Proiectul încă nu e dat în exploatare. Când va fi dat în exploatare, atunci vom recepționa lucrările. Trebuia să-l dea încă anul trecut, dar din lipsă de finanțare contractul a fost prelungit. Acum finanțarea s-a reluat, când vor fi încheiate lucrările, firmei i se vor transfera banii. Mi s-a promis că într-o lună lucrările se vor termina. Tot ce a depins de primărie, am făcut”, a spus primarul la încheierea discuției noastre.
Dar mie nu-mi dă pace întrebarea: de ce e nevoie de două stații? De ce nu putea fi construită una, mai puternică? De ce oamenii nu știu nimic?