Subiectul acestui material a venit de la o locuitoare a satului Drujba, localitate componentă a comunei Hârcești. Aceasta ne-a sunat și ne-a sesizat despre faptul că șeful căminului cultural Drujba nu s-ar prezenta la serviciu zile întregi. Dovadă fiind ușa încuiată.
Cultura nu se limitează doar la discotecă
Pentru a elucida chestiunea și pentru a-i răspunde cititoarei, am telefonat-o pe Tatiana Sîrbu, primarul comunei Hârcești. „În perioada stării de urgență nu a lucrat, pentru că nicio instituție de acest gen nu a activat. După, a urmat demersul școlii din localitate, care a cerut și spațiul de la căminul cultural pentru a putea într-un singur schimb copiii să învețe. La moment, directorul se află în concediu ordinar, dar a depus cerere la concediu din cont propriu pe o perioadă de 120 zile. Dacă în tot acest răstimp situația pandemică nu se va redresa, atunci funcția va fi „înghețată” și căminul cultural din Drujba va fi închis. Mulți vor discotecă, dar nu putem organiza așa ceva și apoi cultura nu se limitează doar la discotecă”, ne explică dânsa.
Într-o clădire – mai multe instituții
De ce căminul cultural ar oferi spațiul pentru activitatea școlii și de ce nici obișnuitele discoteci nu se organizează? Simplu – activează practic într-o clădire mai multe instituții: Școala Primară Drujba, Grădinița, Căminul Cultural și Biblioteca Publică. Vadim Pîslaru, șeful interimar al Secției Cultură și Turism din cadrul Consiliului Raional Ungheni, ne spune că nu e bine să fie, fiindcă fiecare are specificul ei. Dar, dacă din varii motive s-a ajuns la această situație, atunci ar fi bine măcar să aibă fiecare intrare separată.
Potrivit șefului de la cultură, încă în două sate s-ar mai întâlni o așa conjunctură – Blindești și Grozasca.
Copacii se culturalizează în Drujba
Dacă ar avea vreo soluție pe termen lung la problema aceasta, Tatiana Sîrbu ne spune că acum câțiva ani în Drujba s-ar fi pus bazele unui sediu, menit doar căminului cultural. S-au ridicat pereții și cam aici s-a terminat cu „Să-i dăm Cezarului ce este al Cezarului”, adică locul cuvenit culturii. În noua clădire ruinată între timp cresc copaci, conform spuselor primarului. Aici au ajuns să fie mai înalți decât pereții ridicați într-un avânt de entuziasm al vechilor conduceri.