Vorbim despre acest lucru cu Vlad Savin, arhitect-șef al municipiului Ungheni. El spune că zidirea unei case începe, desigur, de la elaborarea proiectului. Însă procedura este foarte costisitoare.
Constantin D., câștigând în Rusia ceva bani, a decis să nu mai plece în străinătate, ci să-și găsească un loc de muncă în orașul natal, să-și construiască propria sa casă, cu atât mai mult cu cât avea un teren – cadoul bunicii. Tânărul credea că banii îi vor ajunge cel puțin pentru temelie, dar când s-a dus la primărie și s-a interesat referitor la construcție, a decis că aici nu mai are ce face, deoarece doar proiectul ar costa 16 mii de lei.
Potrivit arhitectului, pentru legalizarea construcției costul proiectului nu contează, important este să fie elaborat de o organizație care are licență, să fie verificat și legalizat cu ștampile în conformitate cu prevederile legii. În majoritatea cazurilor, oamenii solicită proiecte la Chișinău, unde sunt mai multe instituții de proiectare și există posibilitatea de a afla tarifele care depind de anumite condiții, începând de la suprafața casei. În plus, firma poate avea proiecte elaborate care urmează a fi adaptate la un anumit sector, oraș, cerințe și în acest caz ar costa mai ieftin.
Apropo, persoane competente în astfel de chestiuni i-au spus lui Constantin că toate acestea sunt fleacuri, de cea mai mare sumă va avea nevoie atunci când va instala rețelele inginerești. Cineva chiar l-ar fi sfătuit în genere să nu se ocupe de proiectare. Cică, cât s-a construit în oraș, uită-te la unele blocuri de locuințe de care sunt „lipite” anexe, balcoane, foișoare, unii fac ieșirea de la etajul doi direct în stradă, să nu mai vorbim despre replanificările de la primele etaje. Apoi, cu încetul, îți legalizezi construcția, plătind o mică amendă. Sau, chipurile, fă o anexă la sărăieșul pe care îl ai pe teren.
Cu astfel de oameni, potrivit arhitectului, nici nu trebuie să vorbești, aceștia sunt niște afaceriști care au auzit ceva undeva. Oamenii care doresc să-și construiască o casă trebuie să vină la arhitectură și să pună toate întrebările care au apărut. Dar ceva de genul că apoi va legaliza casa nu sunt decât vorbe goale. În oraș e imposibil să urmărești tot. Dacă o casă este construită fără a avea autorizație oficială, oricum, cândva, va apărea necesitatea de a o legaliza. În cazul în care casa nu este înregistrată, putem spune că ea nu există. Se înțelege că sunt necesare mijloace, începând de la același proiect, dar nimeni nu va nega faptul că, construcția unei case e o plăcere scumpă, fiind alegerea personală a fiecăruia. „Credeți că eu nu aș dori să am o căsuță privată, dar locuiesc în apartament, deoarece nu îmi pot permite acest lucru”. Nu poți să nu fii de acord cu această concluzie a interlocutorului.
Instalațiile inginerești vor fi construite pe cheltuiala proprie, cel puțin, rețelele de apă. Directorul ÎM „Apă-Canal”, Petru Scutaru, a explicat că beneficiarul construcției trebuie să obțină de la ei, în plus, gratuit, condițiile tehnice în care va fi indicat chiar și diametrul țevilor. Referindu-se la noua legislație, interlocutorul a spus că viitorul proprietar trebuie chiar și fântâna, în care se face conectarea la sistemul comun de alimentare cu apă, să o sape singur, iar mai departe totul e în mâinile sale și în portofel, desigur.