Internetul în Moldova, dacă e să credem ce ne spune tot el, a apărut în 1995. În anul următor, prima linie de fibră optică a conectat Chișinăul și Bucureștiul. Trei ani mai târziu, Moldtelecom a început să ofere populației servicii de internet.
Au trecut puțin peste 20 de ani și astăzi, numai în raionul Ungheni, unul dintre cele mai mari din țară, potrivit șefului serviciului vânzări proprii al SA „Moldtelecom”, Victor Colin, aproape toate localitățile au internet. Cel puțin, îi este mai ușor să spună unde nu a fost încă instalată fibra optică care asigură acest serviciu. Nu întâmplător, spune el, raionul este considerat unul dintre cele mai avansate din țară în ce privește dezvoltarea liniilor de transmisie cu fibră optică. Adică, la Năpădeni, Cornova de asemenea există o astfel de rețea? Nu, nu au ajuns încă acolo.
Există însă în Sinesti, Mânzătești, Boghenii Noi și Boghenii Vechi. Desigur, trebuie să se îndrepte spre Cornova, dar totul depinde de dorința locuitorilor și a primăriei. În Teșcureni, de exemplu, până acum doar 30 de săteni folosesc internetul, dar există perspective de dezvoltare.
În prima jumătate a anului 2020 intenționează să se ocupe de satul Floreni, unde până în prezent există doar internet de telefonie mobilă și să-l asigure nu numai cu internet, ci și cu televiziune. Din planuri mai face parte satul Novaia Nicolaevca. Zona Prutului, spune specialistul, este asigurată cu comunicații prin fibră optică, cu excepția satului Zagarancea, care este deservit de StarNet. Iar Cioropcani? Aceste câteva sate, dacă va fi posibil, vor fi acoperite anul curent, ca și orașul Cornești, iar satele Cornești, Bumbăta, Cetireni, Unțesti, Alexeevca, Rădenii Vechi, Negurenii Vechi, Todirești, Bușila chiar mai devreme – Pârlița și Chirileni au deja internet, au rămas Mănoileștiul, Tâghira, Coșeni. Apropo, vor avea noroc cei care vor semna acum un contract cu compania de comunicații, fiindcă are o ofertă interesantă de iarnă pe un an întreg.
Vorbind despre tehnologiile informaționale, trebuie de spus că acum 15 ani s-a pus începutul computerizării și asigurării cu tehnologii informaționale a instituțiilor de învățământ preuniversitar – atunci a fost lansat programul „Salt” și s-au angajat în implementarea acestuia la nivel republican. În cadrul lui, se pare, toate școlile au fost conectate la internet (?). Vorbim cu specialistul principal al Direcției Educație a raionului, Boris Baranețhi, despre situația actuală în ce privește asigurarea cu tehnologii informaționale a instituțiilor de învățământ din raion. La ora actuală, în 46 de instituții de învățământ – 36 de gimnazii, 8 licee, 2 școli primare – sunt peste 1100 de calculatoare. Deocamdată nu putem afirma că fiecărui elev, în timp ce învață tehnologii, îi revine un computer, dar se pare că doi elevi la un monitor se consideră o regulă, mai știi, unul îl va ajuta pe celălalt să-și dea seama despre ce e vorba. În același timp, dacă numeri toți elevii din clasele 7-12 care studiază informatica, vor fi aproape 4 elevi la un monitor.
În ciuda faptului că, în unele școli, echipamentele sunt depășite și nu atâtea cât ne-am dori, astăzi vorbim nu numai despre acest lucru, ci și despre asigurarea fiecărui profesor cu o tabletă și a fiecărei clase cu tablă interactivă. Și dacă priviți cu optimism în viitor, atunci după vreo 10-15 ani, internetul va veni în fiecare casă și instituție.
Și încă un lucru. Anul trecut, revista americană Ozy a scris că 90% din populația Moldovei are acces la internet de mare viteză. Singurele țări care au depășit Moldova în acest sens sunt Singapore și Coreea de Sud, ambele mult mai bogate decât Moldova și mult mai urbanizate (conectarea orașelor cu fibra optică este mult mai ușoară decât a satelor). În SUA, care sunt de două ori mai urbanizate comparativ cu Moldova, cota de acoperire a internetului este de doar 18%. Toate țările din top-zece în ceea ce privește acoperirea cu internet, sunt reprezentante ale „clubului” celor mai bogate națiuni din lume. Ce face Moldova în acest top?
Nu-i nimic, cândva țara noastră va răspunde ce caută ea în topul bogătașilor.