Balsamul constă din muzică. Muzica aceea lăsată din moși-strămoși, care o cântau „pe la vatra lor țăranii”. Cu un repertoriu variat membrii ansamblului vocal „Morărița” de aici le fac viața mai frumoasă sătenilor și nu numai, dovadă sunt multele participări la evenimentele culturale din raionul Ungheni, dar și îi învață să păstreze tradiția. Interpretează cu mult drag cântece, care sunt specifice fiecărei sărbători religioase sau laice.
Cea care ne-a vorbit despre această formație e o locuitoare din sat și o adevărată fană a lor ne spune că printre cei 11 membri este și „cea pe care toți o știu de baba Lena – o rusoaică, care, cum spune ea, s-o întâlnit cu Ursu (e de prin părțile Uralului). Cu toate că a trecut mult peste 70 de ani, are energie să le urmeze pe cele tinere”.
Potrivit Tatianei Babin, specialistă în cadrul Secției Cultură și Turism, în raionul Ungheni activează 152 de colective artistice de amatori, care au 2288 de membri. În continuare ea ne-a declarat că la Casa de Cultură din satul Morenii Vechi sunt un ansamblu vocal de maturi, e vorba de „Morărița” (11 membri), altul de copii – „Muguraș” (10 membri), dar și un cerc de creație al copiilor, care este frecventat de 9 copii din localitate.
„Morărița” de la Morenii Vechi a „renăscut” din inițiativa directoarei casei de cultură Irina Chilinciuc, care are o vechime în muncă de 30 de ani. Contactată de noi, dânsa ne spune că cea mai mare dorință a ei este ca acest ansamblu să aibă propriile costume pentru scenă. „Acum le împrutăm de la colegii din Valea Mare. Sperăm că anul acesta ni se va împlini dorința”, a specificat aceasta.