Ultimii ani sunt renumiți pentru o mare varietate de proiecte, majoritatea fiind implementate cu banii veniţi din Occident. Unele proiecte înseamnă discuţii la o ceașcă de cafea sau ceai despre modul în care oamenii pot învăța să pescuiască. Ce-i drept, învăţăm acest lucru de aproape 30 de ani, dar cunoştinţele nu ne sunt de mare folos. Alte proiecte aduc ceva substanțial, vizibil, simţit, indiferent de ce, dar ne aduc.
Despre ele îl întreb pe șeful Direcţiei Asistenţă Socială și Protecție a Familiei din raionul Ungheni, Tudor Rădeanu. El a menţionat mai întâi, ca una dintre priorități, cooperarea instituțiilor de stat cu organizațiile neguvernamentale. Legea, spune el, restricționează instituții precum direcţia în cauză fie în politică, fie în finanțe, iar bugetul lor este întotdeauna sărac. În cadrul acestui parteneriat, ei sunt în stare să implementeze proiecte – acest lucru le reuşeşte, în special în ultimul timp. Datorită lor, pot să diversifice gama de servicii, să atragă fonduri suplimentare, să dezvolte competența specialiștilor, să-și ridice calificarea și să plece în deplasări.
Potrivit interlocutorului, toate serviciile din raion au fost create în temei datorită proiectelor – acestea sunt asistența parentală profesională, plasamentul familiilor, Casa comunitară din Sculeni, Centrul de Igienă deschis recent în Ungheni, ale cărui servicii nu pot fi supraestimate. Într-adevăr, dacă te gândeşti că, în secolul XXI, oamenii, în special, sătenii în vârstă, nu au posibilitatea de a se spăla în mod normal, atunci despre ce mai putem vorbi. Din păcate, cred că şi centrul nu este în stare să-i spele pe toţi cei care au nevoie.
Valentina Grosu, asistentă socială în comuna Mănoileşti, a menţionat că din teritoriu au beneficiat de serviciile acestui centru 5 persoane, intenţionează să spele încă 9 în decembrie. Potrivit sursei, este un serviciu foarte necesar, oamenii sunt recunoscători. Pentru persoanele în vârstă din sat, spălatul este o problemă, mai ales iarna. În prezent unii oameni au început să construiască băi, înainte erau publice, acum însă oamenii trebuie să folosească ligheanul. Din fericire, au apeduct în sat și gaz. Apropo, au plasat două persoane la casa comunitară din Sculeni şi se perfectează dosarul personal pentru încă una.
Continuând conversația despre Centrul de Igienă, Tudor Rădeanu a spus că s-au gândit în primul rând la locuitorii satelor îndepărtate, unde nu sunt apeducte. La început oamenii chiar erau ofensaţi, cică, oare ei singuri nu se pot spăla? Dar apoi, când sunt spălaţi, tunşi, îmbrăcaţi în haine curate – aşa este, unii își schimbă hainele – înțeleg acest bine. Adevărat, dacă până în februarie a anului viitor centrul funcționează ca parte a unui proiect câștigat de AO „Alternative sociale” în parteneriat cu direcţia, mai târziu va deveni unul dintre serviciile de zi ale Centrului de Reintegrare Socială a persoanelor în etate, cum este kinetoterapia, consultările, organizarea de mese pentru 12 persoane.
Întreb de maşina care ar fi fost transmisă direcţiei – imagini cu momentul solemn când șeful delegației UE Peter Michalko strângea mâna interlocutorului meu, au fost derulate la televizor. Tudor Rădeanu a explicat că cheile vor fi înmânate atunci când reprezentanții UE vor sosi în ianuarie pentru a transmite încăperea reparată a acestui centru și echipamentul direcţiei. Vehiculul va fi folosit pentru a transporta beneficiarii acestui serviciu. La întrebarea dacă Ungheniul la acest serviciu este în fruntea întregii Moldove, interlocutorul a spus: „Nu vreau să mă laud, dar lucrăm pentru oameni. Anul viitor? Sperăm că vor fi implementate proiecte utile, cum spuneți”.
Deci, să fie mai multe proiecte, bune și diferite, dar eficiente, vizibile, folositoare.