Pe parcursul anului trecut Spitalul Raional Ungheni a acumulat datorii istorice în valoare de 10110,3 mii lei. Cauzele principale au fost invocate de șeful spitalului, Andrei Alexeev, în cadrul ședinței cu șefii instituțiilor medico-sanitare publice centrale de sănătate din raion.
Potrivit acestuia, odată cu creșterea calității serviciilor oferite, după deschiderea Unității de Primiri Urgente, au crescut și cheltuielile acesteia, căci odată cu creșterea numărului de solicitări, a crescut și numărul persoanelor, care au primit îngrijiri medicale, deși nu erau asigurați, iar pentru aceștia Compania Națională de Asigurări în Medicină nu decontează nimic. Alte datorii acumulate din cauza nevalorificării de către CNAM au fost și ultimele 15 zile ale anului 2018, pentru care compania nu a achitat volumul de servicii medicale acordate în valoare de peste 2 milioane lei. Alte 4 milioane lei au fost pierdute după finanțarea instituției conform hotărârii de guvern. „Noi suntem puși la mijloc, dacă lucrăm mai mult și facem peste plan, așa cum am făcut în acest an, serviciile nu ne-au fost valorificate, dacă nu reușim să îndeplinim planul, ni se scade din buget”, a accentuat Andrei Alexeev.
Ca răspuns la problemele invocate, Oleg Belbas, directorul Agenției Teritoriale Vest al Companiei Naționale de Asigurări în Medicină remarcă ultimele 15 zile ale anului 2018 ca fiind o suprasolicitare înregistrată, din care reiese că pe întreg parcursul anului au fost tratate 13 mii de cazuri, pe când compania contractează anual 9796 de cazuri. Cât despre cheltuielile crescute din cadrul Unității de Primiri Urgente, specialistul a venit cu propunerea ca Unitatea să devină o structură aparte, precum a devenit și AMSA, în așa fel vor avea propriul buget și vor gestiona cheltuielile.