În urmă cu doar câteva săptămâni, am discutat cu primarul satului, Sergiu Bodrug, despre vagonul din centrul localității, pe care proprietarul, în ciuda tuturor avertizărilor și solicitărilor, nu dorește să-l scoată de pe terenul public, chiar pare să fi început un fel de construcție acolo. Primarul a trebuit să apeleze la instanța de judecată. Zilele trecute, a parvenit a doua reclamație din partea sătenilor: arendașul a dat drumul la apa din iaz ca să prindă peștele. Ce sa facă ei fără lac?
Sergiu Bodrug spune că primăria a dat iazul în arendă înainte ca el să devină primar, în 2014. În acest timp, arendașul a acumulat datorii de aproximativ 100000 de lei, iar primăria a fost obligată să apeleze la organele de drept, a câștigat procesul, executorul judecătoresc are decizia, deci acum totul depinde de el. Arendașul, potrivit primarului, a mai lăsat apă în bazinul acvatic. Pur și simplu, într-o parte de iaz crește stuf și din această cauză era imposibil să prindă peștele care s-a ascuns acolo, astfel s-a scurs apa prin ecluze ca animalele (da, da, animalele) din stuf să se ducă la adâncime. Se pare că Inspectoratul pentru Protecția Mediului a fost informat despre acest lucru și, la rândul său, a amendat arendașul.
Persoana care știe totul despre terenuri, șeful Secției relații funciare a raionului, Ion Popov, a menționat că primăria are dreptul să închirieze bazinele acvatice. Arendașul poate scurge apa din lac numai cu acordul primăriei. Dacă are datorii, să fie încasate benevol sau prin instanță, să rezilieze contractul și să-i spună „adio”. Ce-i drept, urmează de văzut ce mai este prevăzut în contract, în ce condiții este încheiat.
Este surprinzător faptul că proprietarul vagonului și arendașul bazinului acvatic pare să fie una și aceeași persoană.