În anul 2023, vom marca mai multe aniversări importante pentru municipiul Ungheni, printre care:
120 de ani de la începerea construcției Catedralei „Sf. Alexandru Nevski”
Pe 30 august 1903, în prezenţa unor personalităţi ale timpului, la Ungheni era pusă prima piatră de temelie a bisericii „Sf. Alexandru Nevski”. Serviciul divin era oficiat de Episcopul Chişinăului şi Hotinului, PS Iacob (Piarnițki). Proiectul fusese conceput de Alexandru Bernardazzi, arhitect al Chișinăului în anii 1856 -1878, pentru care autorul nu a luat bani, acesta fiind donat. Sfințirea bisericii a avut loc în anul 1906, iar la 3 aprilie 2011, bisericii i se atribuie statut de catedrală.
65 de ani de la includerea satului Dănuțeni în componența orașului Ungheni
De la concurenți la un tot întreg. În a doua jumătate a secolului al XIX-lea, proprietarul moșiei Dănuțeni, Constantin Moruzi, și proprietarul moșiei Ungheni, Constantin Buznea, erau concurenți acerbi. Mai abil s-a dovedit a fi boierul Buznea, deși mai sărac decât Moruzi. Datorită eforturilor sale, Ungheniul devine, la 1875, centru de voloste, iar de aici, lucrurile iau o turnură favorabilă pentru localitate. Odată cu construcția căii ferate, Ungheniul s-a extins, a evoluat, ajungând, la mijlocul secolului trecut, oraș. În 1958, este inclus în componența sa și satul Dănuțeni, care este, la momentul de față, cel mai mare sector al municipiului Ungheni.
60 de ani de la fondarea Școlii de Muzică
În 1963, la Ungheni își deschidea ușile prima instituție de învățământ artistic – Școala de Muzică. Printre primii directori ai ei au fost: compozitorul Eugen Mamot, Artist al Poporului, și Aurelian Dănilă, Maestru în artă, diplomat, critic de artă și scenarist. Școala a educat numeroase personalități, printre care: Dumitru Miler, dirijor al Orchestrei simfonice din Tel-Aviv, naistul Igor Podgoreanu, Artist Emerit al Republicii Moldova, bateristul Petru Moiseev, care colaborează cu artiști și formații celebre (Carlas Dreams, Vali Boghean Band, Tharmis etc.), frații Vitliuc, Igor și Oleg, supranumiți de presă ”virtuozii muzicii lăutăreşti din Republica Moldova” și mulți alții.
55 de ani de la fondarea Școlii de Arte Plastice
În 1968, la Ungheni a fost deschisă Școala de Arte Plastice, care poartă, în prezent, numele celei mai longevive directoare, Raisa Cojocaru. Aici și-au făcut studiile celebrii sculptori Dumitru Verdianu și Ion Zderciuc, artiștii plastici Victor Cobzac și Ilie Cojocaru, caricaturiștii Valeriu Kurtu și Victor Crudu etc.
35 de ani de la reactivarea parohiei „Sf. Nicolae” din Dănuțeni
Biserica a fost construită în 1882-1887 și închisă de sovietici în 1964. Tentative de a o redeschide au fost făcute începând cu 1969, dar s-au opus cu înverșunare mai-marii acelor zile, inclusiv fostul președinte al Republicii Moldova, Vladimir Voronin, care s-a aflat în fruntea orașului Ungheni în anii 1976-1978. Lupta enoriașilor a continuat până în 1988. La 12 iulie 1988, edilul de atunci al orașului, Stepan Bogacenco, a semnat dispoziția prin care permitea efectuarea lucrărilor de reparație a bisericii, iar la 12 septembrie al aceluiași an paroh al bisericii a fost numit Vladimir Eșanu.
30 de ani de la dezvelirea bustului lui Mihai Eminescu
Bustul a fost realizat în bronz de către sculptorul originar din Ungheni, Ion Zderciuc. Inițiativa de a-l înălța a venit, în 1989, de la cadrele didactice ale Școlii nr. 1 (în prezent Liceul „Mihai Eminescu”), propunere acceptată de autorități. La 31 august 1993, în prezența a sute de ungheneni, bustul a fost dezvelit oficial.
30 de ani de la înălțarea Troiței Martirilor Neamului
La începutul anilor 90 ai secolului al XX-lea, în cavoul prințului Constantin Moruzi din Biserica „Sf. Nicolae” din Dănuțeni a fost descoperit un crucifix original, creat „în memoria ostașilor căzuți în războiul sfânt din 1941-…”. S-a decis ca o replică a acestuia, de proporții mai mari (1:3), să fie instalată în centrul municipiului Ungheni. Astăzi, troița a devenit locul unde se adună unghenenii la toate sărbătorile naționale, aducând un omagiu înaintașilor.
Nota Bene!
Prin Decizia nr. 8/10 din 16.12.2022 a Consiliului Municipal Ungheni, anul 2023 a fost declarat Anul patrimoniului cultural la Ungheni.
Totodată, Ungheniul a fost desemnat, printr-o decizie a Ministerului Educației și Cercetării, Capitala Tineretului 2023.
2023 mai este și Anul Internațional al mediului.
Informațiile despre datele memorabile pentru municipiul Ungheni au fost spicuite din „Cronologia Ungheniului” (Buletinul Muzeului de Istorie și Etnografie, „Pyretus”, nr. 3-4, 2017) și Calendarul Bibliotecii Naționale „Aniversări culturale”.