În toate cele peste 60 de localități ale raionului Ungheni se atestă 142 de gunoiști neautorizate. O cifră mare, dar ea se dublează sau chiar se triplează dacă le mai punem și pe cele spontane, adică gunoiul aruncat acolo unde ne abate nouă, pentru că numărul, care sună sec pe hârtie, dar apocaliptic în realitate, se referă doar la acele terenuri care cumva sunt amenajate și gunoiul nu este împrăștiat haotic. Despre aceasta ne-a informat Violeta Petre, directoarea Centrului de Resurse şi Atragere a Investiţiilor din cadrul Consiliului Raional Ungheni. Vadim Dadus, inspector principal la Inspecția pentru Protecţia Mediului Ungheni, ne spune că în 2019 de către inspectorii de aici au fost întocmite în total 119 procese-verbale cu privire la contravenţie în temeiul art.154 alin.1 al Codului Contravențional pentru încălcarea regulilor de gestionare a deşeurilor, dintre care 14 procese – persoanelor cu funcții de răspundere (primari, conducători de întreprinderi etc. ), pentru proasta gestionare a depozitării deșeurilor, mai pe înțelesul tuturor pentru gunoiștile haotice din satele raionului Ungheni. E o cifră record în opinia responsabilului.
Amenzile, care nu sunt deloc mici, sunt plătite din bugetul… personal al primarului sau al conducătorului. Ceea ce ar însemna că banii care sunt destinați unei familii merg pentru plata gesturilor necugetate al unora dintre cetățeni. Partea cea mai dureroasă în toată această istorie e că plătim și cu propria sănătate pentru că nu conștientizăm impactul gândului „lasă că nu e nimic dacă arunc aici”.
De aceea, este deosebit de important construirea unui Centru Regional de Management al Deșeurilor Solide. Inițiativă care se regăsește în Strategia naţională de gestionare a deşeurilor 2013-2027. Potrivit documentului, încă în 2018 primul din cele 8 preconizate, ar fi trebuit să fi fost construit și dat în exploatare. Din diverse motive proiectul s-a stopat. Fiind un proiect național și în Ungheni (nota red: În raionul Ungheni urmează a fi construit pentru 3 raioane – Ungheni, Nisporeni și Călărași) s-a întâmplat același lucru. Dar încă atunci responsabilii de aici au lucrat intens. Conform declarațiilor Violetei Petre, în 2017 s-a reușit realizarea studiului de fezabilitate.
După aproape 2 ani lucrurile încep a se mișca din loc
Săptămâna trecută a avut loc o ședință, unde s-a discutat despre continuarea proiectului. Violeta Petre ne mai comunică că acum urmează elaborarea proiectului tehnic. Dacă nu ar interveni nimic neprevăzut, atunci centrul după toate standardele europene ar fi finalizat în 2024. Până atunci, Inspecția pentru Protecția Mediului Ungheni recomandă să fim responsabili și să ducem gunoiul acolo, unde autoritățile publice locale au selectate terenuri în acest sens, iar celor care sunt la conducerea primăriilor le recomandă să încheie contracte cu SRL „AVE Ungheni”, unica întreprindere de salubrizare autorizată în domeniul gestionării deşeurilor din raion. Pe lângă toate aceste sugestii responsabilii de la ecologie au ințiat de pe data 2 martie o amplă campanie de salubrizare, care va dura până în luna mai și îndeamnă toți locuitorii raionului să ia parte. „Atunci când vom da dovadă de educație în primul rând și de responsabilitate, nu am mai admira tabloul dezolant al gunoiului aruncat vraiște pe tot teritoriul, nu numai al raionului Ungheni, ci şi al întregii țări”, a concluzionat Vadim Dadus la sfârșitul discuției noastre.