Aceasta ar însemna că Autoritatea Feroviară va funcționa ca instituție de autorizare, supraveghere și control a siguranței în domeniul feroviar. Inițiativa este prevăzută în proiectul Codului transportului feroviar, care a fost aprobat în ședința Guvernului din 10 Iunie și urmează a fi remis Parlamentului spre examinare.
Ministrul Economiei și Infrastructurii, Sergiu Răileanu, a menționat în cadrul unei discuții avute cu directorul general interimar al Întreprinderii de Stat „Calea Ferată din Moldova”, Adrian Onceanu, că odată cu aprobarea noului Cod al transportului feroviar calitatea serviciilor de transport pasageri se va îmbunătăți, iar volumul de marfă transportată va crește.
„Reorganizarea CFM reprezintă un pas important în crearea unui mediu concurențial, echitabil și transparent pentru transportul feroviar. Ne dorim ca procesul de gestionare a infrastructurii și activităților de transport să fie unul transparent și independent. Astfel, cetățenii noștri se vor bucura de servicii calitative, iar antreprenorii vor fi motivați să-și efectueze activitățile operaționale utilizând infrastructura feroviară”, a spus ministrul.
Pentru respectarea prevederilor noului Cod, Calea Ferată din Moldova (CFM) urmează a fi reorganizată în societăți comerciale cu activitatea de bază marfă, pasageri și infrastructură.