E de mirare câte informaţii aflăm la telefonul redacţiei. Nina C., locuitoare din oraşul Ungheni, ne povesteşte despre „descoperirea” ordinară făcută de nişte oameni inventivi. Potrivit ei, a cumpărat salam la un magazin din oraş, aşa cum se cuvine acum, în ambalaj vidat. L-a adus acasă, a început să-l examineze – de obicei, mulţi dintre cei care au probleme cu văzul fac aşa – şi i-a trezit curiozitatea eticheta care se vedea de sub cea lipită de magazin, pe care era indicată o greutate de 212 g, în timp ce deasupra – de 255.
A doua zi – era sâmbătă – s-a dus la magazinul de unde a cumpărat salamul cu greutate stranie, dar afară de vânzători nu a avut cu cine să vorbească, a reuşit doar să cântărească câteva bucăţi de salam ambalat. „Vă imaginaţi, pe fiecare era indicată o greutate mai mare cu 30-40 de grame. La început nu-mi venea să-mi cred ochilor. Salamul costă 135 de lei, cât aş fi plătit eu suplimentar, 5 lei? Dar dacă ai aduna şi ai cântări toate ambalajele de salam?”, spune femeia. Potrivit ei, luni a plecat din nou la magazin, s-a întâlnit cu managerul care i-a spus că îi poate restitui banii. „El măcar nu şi-a cerut scuze, a spus doar că şi ei sunt înşelaţi. Cum se poate aşa ceva?”, se indigna interlocutoarea şi chiar atunci a adăugat: la noi orice e posibil.
Am rugat să facă acelaşi lucru, să cântărească din nou salamul, o vânzătoare cunoscută într-un magazin mic din cartierul Tineretului. Uimitor, dar greutatea fiecărui ambalaj era mai mare cu 4-12 grame, ceea ce, aşa mi s-a explicat, e prevăzut pentru deshidratare şi ambalaj.
Atunci când produsul e cu termen expirat sau alterat, cumpărătorii se pot adresa la Direcţia Siguranţa Alimentelor, dar ce să facă în acest caz? Anatol Vlădeanu, specialist comerţ la Primăria Ungheni, a spus că Ministerul Economiei promite să deschidă şi la Ungheni un oficiu al Agenţiei pentru protecţia drepturilor consumatorilor, unul la trei raioane, dar până una-alta, în caz că suntem înşelaţi la cântar, ne putem adresa la agenţia respectivă. Iată datele direcţiei relaţii cu publicul de la această instituţie: linia directă: 022741464; linia verde: 080028028 (apelul din raioane e gratuit), adresa electronică: consumator@apc.gov.md.
Şeful Inspectoratului de Poliţie al raionului Ungheni, Igor Vrănescu, a menţionat că în acest caz cetăţenii se pot adresa şi la inspectorat cu o cerere sau să sune la telefonul 902, să comunice despre cele întâmplate şi chestiunea va si examinată.