Nu e prima dată când izbucnește un scandal în satul Romanovca din cauza că cineva a ridicat un gard din partea străzii, ocupând, presupunem, ceva mai mult pământ public decât ceilalți, atât de mult, încât fântâna din care luau sătenii apă a rămas pe teritoriul închis. Apropo, această poveste s-a întâmplat acum câțiva ani. Poate sătenii nu-i agreează pe „venetici”, deoarece, de obicei, sunt nemulțumiți de cei stabiliți aici de curând.
Potrivit lui Vasile Livandovschi, specialist în gestionarea terenurilor din cadrul primăriei orașului Cornești, din care face parte acest sat, totul ar fi început de la faptul că un locuitor din Ungheni a primit în dar o casă unde donatorii au făcut anterior o mică renovare și au instalat un gard frumos cu fundament, un pic mai aproape de stradă decât restul. Însă, după cum explică specialistul, nu i-a plăcut unuia dintre săteni, care ar fi avut, de asemenea, piloni instalați dinspre uliță, între care era trasă o sârmă pentru a salva florile plantate, după cum explică însuși proprietarul. Ca de obicei, au fost trimise reclamații, inclusiv la Inspectoratul Ecologic, ai cărui specialiști ar fi dispus scoaterea sârmei și a gardului frumos, ceea ce, potrivit specialistului, a fost făcut.
Interlocutorul consideră că drept motiv al discordiei ar fi putut servi gardul – noul sătean a decis să înlocuiască vechea plasă care despărțea grădinile cu un gard compact din metal. Anume acest lucru nu a plăcut, chipurile, de ce nu a coordonat lucrările cu ei, și atunci plasa a fost reinstalată la locul său, în plus, și gardul metalic separă grădinile.
În ceea ce privește gardurile de pe stradă, specialistul cadastral consideră că era necesar, în momentul în care au fost luate măsurători în masă și terenul a fost transmis în proprietate, să se stabilească o singură linie, dincolo de care gardurile nu ar trebui să treacă, mai ales că nu există un plan de dezvoltare urbană.
Arhitectul raionului, Dumitru Cucu, a menționat că, dacă sătenii au întrebări cu privire la teren, trebuie să se adreseze la primărie. Specialistul în gestionarea terenurilor trebuie să verifice conformitatea limitelor stabilite ale proprietății private cu documentele cadastrale disponibile. Tot ceea ce le depășește este considerat o acaparare. Dacă s-a comis o acaparare, specialistul primăriei ar trebui să contacteze poliția sau Inspectoratul Ecologic.
S-ar părea că totul este cât se poate de simplu. De ce atunci nu încearcă să facă ordine în această privință serviciile împuternicite, ci sunt nevoiți să bată pragurile birourilor și să caute dreptate cetățenii care cred că totul ar trebui să fie „în conformitate cu legea”?.