Atât timp cât pământul aparținea kolhozului, iar oamenii dețineau, fără a fi proprietari, doar lotul de lângă casă, scandaluri, reproșuri reciproce, plângeri că vecinul a luat o bucată de grădină se pare că nu existau. Dar acum, când pământul a devenit proprietate, oamenii nu sunt împotrivă să-și mai taie vreun metru din grădina vecinului, deseori acesta fiind un bătrân, în speranța că nu se va duce la judecată – motive pentru aceasta sunt multe.
Recent, am auzit o istorie despre neputința unei femei singure, în vârstă, care nu poate să se lămurească cu grădina ei în niciun fel, dar trebuie s-o facă. Potrivit ei, vecinii, băieți tineri și puternici, deja și gardul de plasă l-au tăiat și chiar l-au mutat, mărindu-și proprietățile de lângă casă cu câțiva centimetri. Ea ar fi încercat să se plângă poliției, însă i s-a spus că ea însăși e de vină, pentru că nu e în stare să se înțeleagă cu vecinii.
Poate ar trebui mai întâi să se adreseze la primărie, iar dacă problema nu va fi rezolvată acolo, atunci să se ducă la poliție? De exemplu, primarul comunei Măcărești, Iacob Pîntea, spune că au hărți și toate datele despre terenurile din apropierea caselor, a căror dimensiuni constitue 8, 10, 12 ari, toate sunt privatizate, cu excepția a două care se află în zona de inundație, iar proprietarii nu doresc să le privatizeze. Și dacă ar exista vreo neînțelegere între vecini, el va cere inginerului cadastral și polițistului să afle circumstanțele. Dar nimeni nu s-a adresat cu astfel de chestiuni.
Potrivit secretarului consiliului local al comunei Alexeevca, Natalia Mămăligă, astfel de litigii, desigur, apar: ba cineva a mutat gardul terenului de lângă casă, ba un copac n-a fost sădit unde trebuia. După înregistrarea reclamației, lucrătorii primăriei se duc la fața locului, ascultă ambele părți și, în majoritatea cazurilor, problemele apărute pot fi soluționate fără implicare organelor de drept. Litigiile ar apărea din cauza că fiecare parte e cu adevărul său și consideră că numai ea are dreptate. În ceea ce privește loturile de pământ, aici se bazează pe documentele care se află la primărie și nu pe opiniile părților.
Vreau să cred că, într-adevăr, problemele legate de pământ pot fi rezolvate adresându-se la primărie. Dar ce îi face pe oameni să meargă la poliție și apoi la redacție ca o ultimă instanță?