După cutremurul recent locatarii blocurilor de apartamente din Ungheni au început să fie îngrijoraţi de rezistenta seismică a locuinţelor, cu atât mai mult cu cât în ultimii ani la multe clădiri s-au făcut anexe în care s-au deschis magazine, farmacii, frizerii.
Ungheneanca Valentina Ungureanu spune că dacă mai înainte era deranjată de faptul că acoperişul magazinului din anexă ajunge aproape până la ferestrele etajului doi şi când plouă în apartament e foarte mare gălăgie, iar peste un timp pereţii devin umezi, cu timpul acoperindu-se cu mucegai, după ultimul cutremur o îngrijorează mult şi rezistenţa blocului. Potrivit ei, unii pereţi exteriori au fost demolaţi, deoarece încăperea a fost lărgită.
Despre anexele din localitate vorbim cu arhitectul oraşului Ungheni, Vlad Savin. Mai întâi de toate, el a explicat că acoperişul anexei nu trebuie să fie mai sus de podeaua etajului doi, construcţia auxiliară, în scopuri de securitate incendiară, nu poate fi mai lată de 3-4 metri de la peretele exterior al casei.
Arhitectul regretă că multe anexe sunt construite fără acordul primăriei. De exemplu, recent a avut loc un caz când primăria, în legătură cu o anexă neautorizată la un bloc cu cinci etaje, a fost nevoită să se adreseze la Inspecţia de Stat în Construcţii. Potrivit interlocutorului, locatarii acestei case au început să se plângă, drept că atunci când dosarul se afla deja la instanţa de judecată, care ar fi recunoscut construcţia drept ilegală şi a luat decizia privind demolarea ei, acum de aceasta se ocupă executorii judecătoreşti.
Interlocutorul a făcut trimitere la art. 179 al Codului Contravenţional care prevede că executarea construcţiilor neautorizate de orice categorie, a lucrărilor de modificare se sancţionează cu amendă de la 100 la 150 de unităţi convenţionale aplicată persoanei fizice, cu amendă de la 350 la 450 de unităţi convenţionale aplicată persoanei cu funcţie de răspundere cu demolarea construcţiilor neautorizate şi remedierea construcţiilor afectate în urma intervenţiilor. Ce-i drept, el a menţionat că ar fi existat o înţelegere între locatari şi proprietarul anexei că acesta va înlocui ferestrele sau va executa alte lucrări.
Vlad Savin a spus că plângeri referitoare la construcţiile neautorizate parvin des, dar, cu regret, atunci când lucrările sunt aproape încheiate. E de dorit ca locatarii, când văd că se construieşte ceva, să se intereseze în ce temei se face şi să nu se plângă atunci când lucrările sunt încheiate şi le produc unele incomodităţi, creează probleme.