Astăzi, 20 noiembrie, punctul de trecere Sculeni este gazda unei întâlniri de informare și studiu pentru un grup de ofițeri și subofițeri, care participă la cursul organizat de Agențiația FRONTEX, în domeniul managementului operațional la Școala de Formare inițială și Continuă a Personalului Poliției de Frontieră Iași, se menționează într-un comunicat al Poliției de Frontieră.
Polițiștii de frontieră din Direcția regională Vest au organizat o ședință de informare pentru 25 de reprezentanți ai Poliției din diverse țări ale UE. Scopul este de a prezenta interoperabilitatea instituțiilor de frontieră, nivelul de cooperare operațională pe subiecte de interes comun și organizarea logistică inclusiv.
Participanții au avut posibilitatea de a valida informațiile privind acțiunile comune întreprinse pentru contracararea incidentelor ilegale de frontieră și diminuarea fenomenului migrației ilegale, corupției ca parte inerentă a obiectivelor primordiale a Poliției de Frontieră. De asemenea, discuțiile s-au focalizat și pe pregătirea profesională a viitorilor polițiști de frontieră, curricula de bază pentru formare inițială și care este miza instruirilor continue. S-a identificat atât aspecte comune cât și diferenţele în ceea ce priveşte definirea calificărilor profesionale din Republica Moldova şi România.
Sustenabilitatea acțiunilor anterioare, dintre cele două instituții de frontieră, organizate conform unei cooperări productive la nivel regional este un schimb de experiență și cunoaștere extraordinar pentru vizitatorii străini. Mai mult, aceștia au prezentat interes față de programul de muncă, modul de procesare a actelor de călătorie, care este relaționarea dintre instituțiile ce își desfășoară activitatea în punctul de trecere Sculeni, tehnica din dotare și alte detalii privind atribuțiile de serviciu.
Pe final au fost transmise, reciproc, aprecieri și succese în domeniul de referință. Perseverență în dezvoltarea competențelor de bază și realizări obiective privind securitatea cetățenilor.