România se poate mândri, inclusiv și noi cu multe locuri spectaculoase, recorduri, simboluri cu semnificații deosebite.
Însă multe dintre ele nu sunt cunoscute de publicul larg:
- Numele stațiunii Costinești vine de la politicianul Emil Costinescu, fost ministru de finanțe, la finele secolului al XIX-lea. Unul dintre fondatorii Băncii Naționale a României, Costinescu a fost de trei ori ministru al finanțelor și, o vreme, primar al Bucureștiului. În 1896 Emil Costinescu cu ajutorul coloniștilor germani a înființat stațiunea care îi poartă numele, Costinești.
- Timișoara a fost primul oraș european iluminat stradal cu energie electrică în anul 1884, iar București a fost primul oraș din lume iluminat cu petrol, în anul 1858.
- Sfinxul din Munții Bucegi (Carpați) are aceeași înălțime cu Sfinxul din Egipt. Acesta este și motivul pentru care se crede că a fost realizat de către oameni și nu de forțele naturii și că, de fapt, reprezintă o zeitate.
- Cea mai înaltă sculptură din Europa este chipul lui Decebal, sculptat într-o stâncă de la cazanele Dunării. Basorelieful are 55 metri înălțime și o lățime de 25 metri. Lungimea ochilor – 4,3 metri; lungimea nasului – 7 metri, lățimea – 4 metri.
- Canalul Dunăre-Marea Neagră este pe locul trei în lume în topul celor mai lungi căi de navigație create de om, după canalul Suez și canalul Panama.
- Biserica de lemn a Mănăstirii Săpânța – Peri este cea mai înaltă biserică de lemn din lume. Construcția are o înălțime totală de 78 de metri, se află pe malul Tisei și a fost realizată între anii 1998 și 2003. turla mănăstirii poate fi vizibilă de la o distanță de 5 kilometri peste Tisa și poate fi observată din Transcarpatia, Maramureșul istoric.
- În localitatea Lucărești din județul Bacău a fost construită prima sondă petrolifieră comercială din lume.
- Timișoara a fost primul oraș european, care a introdus tramvaiele trase de cai, în anul 1869.
- Bancnota românească de 10 numerar, pusă în circulație în 1917, este cea mai mică bancnotă din lume. Dimensiunile acesteia erau de doar 2,75 X 3,80 cm.
- Cele mai vechi fosile de homo sapiens din Europa au fost descoperite în sud-vestul României, în Peștera cu Oase, datate la o vechime de 35 mii – 40 500 ani.
Deci, vizionare interesantă, fără pandemie.