Anual în localitățile țării au loc ample campanii de salubrizare. Raionul Ungheni nu face o excepție.
Potrivit lui Vadim Dadus, inspector principal la Inspecția pentru Protecţia Mediului Ungheni, campaniile au loc în două perioade ale anului – primăvara și toamna. Cea de primăvară a fost lansată pe 5 martie și ar fi trebuit să fie finalizată pe 20 mai, conform spuselor lui Vadim Dadus, dar din cauza pandemiei globale și a stării de urgență, când cei mai mulți dintre angajați au lucrat fie de la distanță, fie au avut zile declarate liber, campania de salubrizare din primăvară va fi prelungită. Aceeași sursă ne-a mai comunicat că din ianuarie 2020 până la 15 mai angajații de la Inspecția pentru Protecţia Mediului Ungheni au efectuat 9 inspecții ecologice de salubrizare, unde au depistat 35 de încălcări ale legislației ecologice și au fost întocmite 33 de procese-verbale, dintre care 32 în temeiul art.154 alin.1 al Codului Contravențional pentru încălcarea regulilor de gestionare a deşeurilor și 1 în baza art. 154, al.10 (Neasigurarea colectării şi evacuării deşeurilor, admiterea stocării deşeurilor de orice provenienţă se sancţionează cu amendă de la 30 la 60 de unităţi convenţionale aplicată persoanei cu funcţie de răspundere.), în cazul de față inspectorul ne-a precizat că este vorba de un primar.
Mai multe localități din raionul Ungheni s-au aliat campaniei de salubrizare
Conducându-se după principiul că ceea ce e frumos place ochiului, dar și de faptul că salubrizarea locurilor publice contribuie la fortificarea sănătății, oameni din mai multe localități ale raionului Ungheni, echipați cu mănuși și saci pentru gunoi, au purces la muncă.
Astfel, zeci de saci plini cu gunoi menajer, PET-uri din zona lacului Delia, municipiul Ungheni, au strâns membrii JCI Ungheni împreună cu voluntarii „ProUngheni” și alți membri ai comunității. „În doar căteva ore am reușit să curățim zone ale lacului Delia, trecerea la nivel cu calea ferată din zona spitalului și „drumul iubirii” (regiunea „Белый дом”), notează pe pagina lor oficială de facebook membrii JCI Ungheni. Totuși, tinerii antreprenori ungheneni împreună cu cei care au dat curs invitației lor de a participa la acțiunea de curățenie, susțin că mai este nevoie de muncă și implicare, atunci când vine vorba despre salubrizare și despre păstrarea curățeniei. „Cu o floare nu se face primăvară, iar astfel de acțiuni trebuie să fie continue, corelate cu responsabilitatea civică de a menține curățenia”, precizează aceștia în mesajul lor.
Același lucru ca și JCI Ungheni, doar că în Măcărești, l-au făcut membrii Consiliului Local al Tinerilor și localnicii de aici. Ei au făcut curat într-o mahala, denumită în localitate „Antesa”, pentru că își doresc o comunitate mai sănătoasă. Aceștia au beneficiat de echipament din partea Primăriei Măcărești. În aceeași ordine de idei, Sergiu Manciu, primarul comunei, postează pe pagina primăriei – „Antesa” e un sector mai curat, dar și că acum dispune de iluminat stradal. În continuare acesta menționează că la instalarea iluminatului stradal s-au implicat atât localnicii, cât și autoritățile publice. „La iluminat stradal contribuția localnicilor sunt corpurile de iluminat, dar a Primăriei – firul electric și instalarea”, specifică acesta.
Menționăm că și în comunele Zagarancea, Petrești, Valea Mare s-au desfășurat asemenea acțiuni.