Nu mai este o noutate pentru nimeni că politica market-urilor, magazinelor în ultima vreme lasă de dorit. Pentru a-și mări veniturile, agenții economici, recurg la diverse șiretlicuri, care de cele mai dese ori sunt observate și de consumatori.
Zilnic putem auzi câte o istorioară a cumpărătorilor nemulțumiți, care au scos sume de bani destul de considerabile, pentru anumite servicii, dar care nu s-ar ridica la nivelul plății. Produse expirate, prețuri diferite între cele de la vitrină cu cele scanate, produse adăugate pe bon, replici scandaloase din partea angajaților atunci când se cere un bon fiscal sau când vrei să folosești cardul de reducere. Și mai neplăcute sunt acele situații în care te pomenești când vrei să returnezi sau să înlocuiești un produs, dar, deși cumpărătorul are acest drept, prea puține sunt cazurile în care se mai și respectă.
Cine mai protejează cumpărătorii?
Chiar dacă nemulțumirile sunt mari și multe, puțini sunt cei care reușesc să-și facă dreptate. Iar pentru a evita un scandal, marea majoritate privesc neputincioși și pleacă revoltați cu câteva replici bombănite în gând sau vreunui cunoscut care i-a ieșit în cale.
Cât despre autoritatea, care ar trebui să-i protejeze, acum 10 ani în orașul Ungheni ar fi existat un organizație neguvernamentală, AO ”Consumator-Ungheni”, care încerca într-un oarecare fel să protejeze drepturile consumatorilor. Ulterior însă această asociație, condusă de Andrei Bondarenco, și-ar fi stopat activitatea, iar cumpărătorii au rămas la voia întâmplării.
Ce avem la moment?
Contactat de redacție, Petru Gherasimov, şef al Oficiului Teritorial Ungheni al Cancelariei de Stat, ne-a explicat că astfel de plângeri pot fi adresate către Agenția pentru Protecția Consumatorilor și Supravegherea Pieței (APC). Printre cele remarcate, șeful oficiului ne-a mai comunicat că într-o perioadă se discuta despre deschiderea unei direcții a agenției și la Ungheni, dar până în acest moment, încă nu s-a stabilit nimic.
Mai multe detalii despre o potențială direcție deschisă și la Ungheni am aflat de la Corina Gaiu, specialist principal în comunicare la APC. Potrivit acesteia, în momentul de față, nu a fost pusă în discuție problema deschiderii unei subdiviziuni, mai mult decât atât, cele două direcții pentru protecția consumatorilor, care existau în Cahul și Bălți, au fost recent închise, iar toate plângerile sunt recepționate la nivel de agenție. Totuși, specialista menționează că lipsa unui sediu nu-i impiedică pe consumatori să semnaleze anumite nereguli, întrucât cumpărătorii, care s-au confruntat cu situații neplăcute, pot face o plângere apelând la linia verde 0800 28 0 28 (apel gratuit din rețeaua fixă în toate raioanele Republicii Moldova) sau la Telefonul Consumatorului- +373 22-74-14-64, de asemenea aceștia mai pot opta și pentru varianta scrisă pentru expedierea unui mesaj la adresa: mun.Chișinău, str. Vasile Alecsandri 78, MD-2012.