Doi locuitori din raionul Ungheni au avut de suferit recent de pe urma intoxicațiilor cu produse ale arderii și fum în urma producerii incendiilor de vegetație uscată. L-am întrebat pe Mihai Strat,șeful Serviciului Prevenție în cadrul Direcției Situații Excepționale, municipiul Ungheni, ce trebuie să facă oamenii, atunci când intervin la stingerea unui incendiu de vegetație până la venirea pompierilor.
„În primul rând, oamenii trebuie să țină la sănătatea și siguranța personală. Ar fi ideal ca aceștia să poarte echipament de protecție adecvată, mănuși rezistente la căldură, ochelari de protecție, cască de protecție și haine de bumbac sau materiale ignifuge, dar cum oamenii simpli nu dispun de așa ceva trebuie să se asigure că respiră aer curat și că nu e expus direct la fum sau vapori nocivi. Însă prima acțiune a lor e să apeleze serviciul unic de urgență „112”, apoi, să ofere informații clare despre locul unde se află, și să indice cu precizie locul incendiului; să descrie specia plantelor care ard; dacă este posibil, să indice și direcția de răspândire a focului și un lucru important – să nu închidă telefonul până nu furnizează toate informațiile necesare operatorului”, ne-a declarat Mihai Strat.
Specialistul a mai recomandat că trebuie de păstrat distanța. „Dacă te apropii de un incendiu de vegetație și nu ai echipament de protecție adecvată, e necesar de menținut o distanță sigură. Cel mai bine e să fii în spatele flăcărilor. Căldura, fumul și flăcările pot fi periculoase pentru sănătate”, a explicat Mihai Strat.
Sursa a mai adăugat că voluntarii trebuie să respecte toate indicațiile echipei de intervenție. „Cei care ne ajută la stingerea incendiilor, pentru aceasta le mulțumim, trebuie să asculte și să respecte indicațiile date de pompieri. Suntem pregătiți să gestionăm situația în mod eficient și știm cum să acționăm în condiții de risc”.
O altă recomandare a specialistului este ca oamenii să sape împrejurul focului. Asta ar duce la stoparea extinderii focului pe suprafețe mai mari. „Autorităților publice locale li sugerează să fie arate de jur împrejurul fâșiilor forestiere, agricultorii, de asemenea, sunt rugați să facă același lucru la câmpurile agricole. Asta ar diminua riscul de incendiu”.
Pentru a preveni incendiile, trebuie să respectăm următoarele instrucţiuni:
Nu aruncați țigările nestinse în pădure; nu dați foc la iarbă, vegetație de talie mică și gunoiul de afară, în zonele verzi ale orașului, pe câmp sau lângă pădure; nu faceți focul la grătar în spații deschise, lângă iarbă uscată sau crengi; evitați efectuarea de lucrări, care pot provoca incendiu; nu lăsați gunoiul în pădure, deoarece există probabilitatea autoincendierii; nu utilizați flacăra deschisă și nu fumați în timpul recoltării; fiți atenți la semnele de interzicere a accesului în zone cu risc ridicat de incendiu.