Pasiunea pentru un stil de viață sănătos și pentru mișcare l-a făcut pe ungheneanul Valentin Fulga să-și dorească să trăiască într-un mediu ambiant plăcut și curat. Pentru aceasta face sport intens, practică ciclismul, a fost antrenor într-un club de fitness din municipiul Ungheni. Totodată, acesta pune preț pe utilizarea rațională a resurselor energetice și termice. O face din trei motive: nu poluează aerul, economisește bani și e mereu într-o formă bună.
Valentin Fulga este unghenean get-beget. S-a născut în orașul, care mai este numit capitala de Vest a Republicii Moldova, fiind o poartă spre Uniunea Europeană. Și-a făcut studiile la cel mai cotat liceu din municipiu – LT „Vasile Alecsandri”, studiile universitare și le face la București, mai exact Universitatea din București, Facultatea de Geografie, secția Turism. La moment e angajat în calitate de manager vânzări și administrator la un magazin de cazane Valentin ne spune că grija față de mediul înconjurător pe care o poartă în suflet de mic copil l-a făcut să atragă atenția la economisirea energiei electrice și termice, pentru că acesta are un impact direct asupra naturii. „Plus la aceasta este bine să economisim, pentru că mai punem bani deoparte și astfel în buzunarul nostru se mai adaugă capital. Cu cât mai puțini bani cheltuim pentru facturi, cu atât mai mult la capitalul pentru familia noastră și investi în viitoare proiecte de familie”, adaugă acesta.
Primul lucru pe care l-a făcut Valentin pentru a economisi energia termică a fost să-și izoleze apartamentul. „Aceasta metodă aduce o economie substanțială, dar și un confort termic”, ne explică Valentin. Al doilea pas a fost să-și achiziționeze electrocasnice care consumă mai puțină energie. Astfel, tânărul a optat pentru cele de clasa A+++, care sunt cele mai econome. „Da, ele sunt mai, dar suma la factura de energie electrică este mai mică. Se restituie acel surplus pe care îl dai la cumprare”, ne spune acesta.
Toate electrocasnicele sunt încadrate în clase de eficiență energetică. Aparatele care consumă cel mai puțin curent sunt marcate cu litere A+++ , iar cele încadrate la clasele E, F sunt cele mai mari consumatoare de energie.
Ungheneanul a mai atras atenția și la consumul de apă. Pentru a economisi a optat pentru un robinet cu un filtru special „care comasează aerul cu apa și atunci jetul de apă nu este plin și undeva la 40-50% este cu aer și astfel nu pierdem un volum mare de apă”.
Cât de straniu nuar fi, dar o mașina de spălat vase vă aduce multiple economii, așa afirmă Valentin Fulga. Un avantaj al utilizării ei este că economisești timpul personal. Acele zeci de minute petrecute la chiuvetă, le poți utiliza într-un mod mult mai plăcut și eficient. De exemplu, minute cu copilul. Un alt avantaj este că nu mai cheltui apă. La mașina de spălat vase nu se va utiliza o cantitate mare de apă ca și în cazul spălării vaselor sub jetul de la robinet. Singurul dezavantaj, ne spune Valentin e costul ei, dar se recuperează și acești bani.
Printre alte măsuri de economisire a resurselor termice și energetice adoptate de familia lui Valentin se numără: divizarea luminii și a ventilatorului în baie (acesta e la întrerupător), radiator cu reglare termică, cazanul în condensație, acesta poate reduce consumul de energie cu până la 20-30%. În fiecare cameră din apartament are becuri LED, care consumă de până la 5 ori mai puțin decât cele clasice.
Valentin Fulga nu doar că economisește energia electrică și termică, dar este și un promotor a acestui mod de viață, pentru că a economisi nu e doar un moft, ci o necesitate. El își învață fetița să fie responsabilă față de mediu, iar clienților săi le recomandă tot timpul să opteze pentru tehnica care e încadrată în clasa cea mai înaltă de eficiență energetică.
Ce sumă de bani ar putea fi economisită anual conform unui Ghid elaborat de Agenția Internațională pentru Energie (IEA), împreună cu Comisia Europeană (CE)
Urmând toate recomandările, gospodăria tipică din UE ar putea economisi, în medie, aproape 500 EUR pe an, deși sumele ar varia în funcție de dimensiunea gospodăriei, locația și accesul la transportul public. Dacă toți cetățenii UE ar urma recomandările acasă și la locul de muncă, s-ar economisi 220 de milioane de barili de petrol pe an și aproximativ 17 miliarde de metri cubi de gaze naturale, arată AIE. Comparativ, consumul mediu anual de gaze naturale al României este de circa 10-11 miliarde metri cubi.
Conform constatărilor planului, iată ce economii pot fi obținute:
- Reducerea termostatului cu doar 1°C ar economisi aproximativ 7% din energia utilizată pentru încălzire.
- Setarea unui aparat de aer condiționat cu 1°C mai cald ar putea reduce cantitatea de electricitate utilizată cu până la 10%.
- Cu o navetă medie într-un singur sens în UE de 15 kilometri, lucrul la domiciliu trei zile pe săptămână ar putea reduce facturile la combustibil cu aproximativ 35 EUR pe lună, chiar și după ce se ține cont de consumul sporit de energie la domiciliu.
- Și întrucât mașina medie din UE parcurge aproximativ 13.000 de kilometri pe an, reducerea vitezei de conducere pe autostrăzi cu 10 kilometri pe oră ar putea reduce facturile la combustibil cu o medie de aproximativ 60 de euro pe an. (Sursa: newsenergy.ro)
Acest material este elaborat în cadrul proiectului Crisis Communication Chapters (CCC) care face parte din „Inițiativa pentru combaterea crizei globale prin transparență și libertate de exprimare: Reziliența mass-media în contextul crizei”, realizat în parteneriat cu DW Akademie și susținut de Ministerul Federal German pentru Cooperare Economică și Dezvoltare (BMZ). Toate opiniile exprimate aparțin partenerilor de proiect și nu reflectă punctul de vedere al Deutsche Welle sau al Ministerului Federal pentru Cooperare Economică și Dezvoltare.
Natalia Morari, membră CCC Ungheni